Unes eleccions que tenen poc a veure amb Castella i Lleó
BarcelonaLes eleccions que se celebren aquest diumenge a Castella i Lleó tenen poc a veure amb la realitat del territori i molt amb els càlculs partidistes de Pablo Casado i del candidat del PP a la reelecció, Alfonso Fernández Mañueco. El primer ha situat aquestes eleccions com la primera pedra per construir el seu camí cap a la Moncloa (si la jugada surt bé al juny es podrien avançar les andaluses), mentre que el segon somia repetir l'èxit d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid i poder governar en solitari després d'haver hagut de compartir executiu amb Ciutadans. Les enquestes, però, no garanteixen una victòria esclatant del PP, que fa 35 anys que governa a la comunitat, i podria deixar-lo completament en mans de Vox. Això suposaria un greu problema per a Casado, que hauria de decidir si obre la porta a compartir govern amb l'extrema dreta, cosa que fins ara no ha fet i que insisteix que no farà.
Així doncs, el que havia de ser un passeig militar s'ha convertit en una guerra de nervis, perquè la proliferació de candidatures de l'Espanya buidada, com Sòria Ja!, o l'augment de vot per als lleonesistes de la UPL pot acabar girant la truita i desallotjant la dreta del govern. SI això passés, seria un autèntic desastre per a Pablo Casado, que veuria qüestionada la seva estratègia i el seu lideratge, mentre que Díaz Ayuso en sortirà reforçada passi el que passi.
El cas és que aquestes eleccions es produeixen en una comunitat autònoma amb molts problemes, el principal dels quals és la despoblació, sense que la campanya hagi entrat a fons a debatre'ls, ja que el focus s'ha posat més en qüestions ideològiques i partidistes. El PP ha fet campanya contra "el govern socialcomunista de Pedro Sánchez", i els socialistes han brandat l'espantall de l'extrema dreta. Però què hi ha al darrere dels diferents territoris que componen aquest gran mosaic que és Castella i Lleó? Un territori sense una identitat definida i amb moltes realitats socioeconòmiques diferents, des de l'est industrial i ric fins a l'oest empobrit pel tancament de les mines, passant per províncies que formen part de l'àrea d'influència de Madrid i pateixen l'efecte aspirador de la gran capital.
L'ARA presenta avui un seguit de reportatges per explicar aquestes realitats, perquè, més enllà del debat polític, s'hi amaguen problemàtiques que són extrapolables i formen part de la gran conversa global, com ara la gestió del territori, les energies renovables, la importància de l'educació o els efectes nocius de l'envelliment i de l'èxode de les generacions més formades cap a territoris més pròspers, especialment Madrid, que no para de guanyar riquesa i població mentre els seus veïns en perden.