Avortament

Els drets de les dones retrocedeixen 50 anys als Estats Units

Trump signa l'ordre anti-avortament envoltat d'homes.
24/06/2022
2 min
6
Regala aquest article

Barcelona"No oblideu mai que n’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones es qüestionin. Aquests drets mai són adquirits. Haureu de romandre alerta durant tota la vostra vida." Aquesta cita clàssica de Simone de Beauvoir (París 1908-1986) és avui més vigent que mai, just el dia que es demostra que en la lluita pels drets de les dones no només hi ha passos endavant, sinó també dramàtics passos enrere. El Tribunal Suprem dels Estats Units ha confirmat aquest divendres, per 6 vots a 3, la sentència que deroga el dret a l'avortament vigent des de l'històric cas Roe vs. Wade de 1973, o sigui fa gairebé mig segle. El pronunciament es va filtrar a principis de maig i ja va provocar un terratrèmol polític i protestes arreu del país. Des d'avui mateix, els estats tenen llum verda per prohibir el que fins ara era un dret per a les ciutadanes nord-americanes, i ja n'hi ha uns quants, com Texas, Louisiana i Kentucky, que han avançat que aplicaran la sentència immediatament, però segur que en seguiran molts més.

La sentència no és cap casualitat. Respon a la majoria ultraconservadora que va impulsar Donald Trump durant el seu mandat, quan va designar magistrats integristes que fan una lectura literal dels principis constitucionals. En realitat, la sentència també és resultat de la creixent polarització política als Estats Units entre els estats costaners i les grans ciutats, on solen guanyar les posicions liberals dels demòcrates, i l'interior rural, on s'imposen les visions més retrògrades en tots els àmbits de la vida. Tot i així, la sentència representa un cop molt dur perquè ningú podia sospitar fa tan sols uns anys que un retrocés d'aquest calibre fos possible als Estats Units, sobretot perquè les enquestes indiquen que una àmplia majoria de la població està a favor del dret a l'avortament. Així com altres qüestions divideixen més la societat, com ara el dret a portar armes o la pena de mort, l'avortament semblava un dret garantit. Fins aquest divendres.

La lectura de la sentència encara resulta més inquietant, ja que el magistrat que la signa considera que els jutges que van redactar el cas Roe vs. Wade van cometre un gravíssim error i gairebé els acusa de tots els mals del país. Es confirma que, com passa també a Espanya, els jutges estan perdent la por a imposar a tothom la seva visió de les coses, fins i tot quan això inclou retallar drets fonamentals.

Tot i que a la majoria d'estats les coses quedaran com estan ara, les dones nord-americanes hauran de tornar a sortir al carrer per reivindicar el dret sobre el propi cos. Moltes empreses ja han avançat que pagaran les despeses de les treballadores que hagin d'anar a un altre estat a avortar. I el Congrés ha d'aprovar el dret com una llei federal. Però en tot cas la lliçó és que si això pot passar en un dels bressols de la democràcia moderna, no es pot descartar que l'onada acabi arribant a Europa. De fet, el Tribunal Constitucional espanyol fa 12 anys que té pendent de resoldre un recurs sobre la llei de l'avortament de Zapatero, i se sap que una part dels magistrats la volia tirar enrere. Com dèiem a l'inici, els drets de les dones sempre estan amenaçats.

stats