Tenim deures per fer per millorar en innovació en l'economia
BarcelonaCatalunya no és a la primera línia d'Europa pel que fa a innovació. És veritat que en relació a Espanya és, amb el País Basc, la que té una puntuació més alta, i que està fent esforços notables en recerca, però si es compara amb les altres 238 regions d'estats de la Unió Europea té una posició mitjana baixa. Segons els dos informes fets públics ahir per la Comissió Europea que avaluen el grau d'innovació del conjunt de la UE i de les seves regions, els últims anys s'ha millorat lleugerament però encara hi ha molt per fer. Els estudis, denominats 'Quadre de comandament de la innovació europea' i 'Quadre de comandament d'innovació regional', divideix les regions en quatre grans grups, que a la vegada tenen diversos graus: innovadors líders, forts, moderats i modestos. Catalunya és a la subcategoria més alta dels moderats, on amb més o menys grau hi ha tot l'Estat, amb l'excepció d'Extremadura i Castella-la Manxa, que són a la categoria de modestos.
Aquesta constant comparació amb la resta d'Espanya ens ha portat molts cops a un absurd cofoisme que no porta enlloc i que impedeix que prenguem consciència de la urgència de posar-nos les piles. Si obrim una mica el focus, veiem que estem per sota de moltes de les regions de França, Alemanya, el Regne Unit i Portugal, i, per descomptat, dels líders europeus en innovació: Suècia, Dinamarca, Finlàndia i els Països Baixos. És en aquestes lligues en les quals hauríem d'aspirar a jugar, i per això falta que realment ens creiem que només la innovació aconseguirà que siguem competitius en el mercat global per assegurar un creixement sostenible que comporti sobretot una millora de les condicions de vida de la població. Les bases estan posades, perquè ja fa temps que es treballa per atreure talent i augmentar la recerca, amb infraestructures i centres que són de primer nivell. Fa només una setmana vam celebrar la notícia que Barcelona acollirà el superordinador més potent d'Europa. Tenim també el sincrotró Alba. Però en el camp de la transferència de la recerca al món de l'empresa i de la implicació i voluntat del món empresarial, especialment del ric teixit de pimes, hi ha molt camí per córrer o correm el perill de quedar econòmicament estancats. Aquest mateix dilluns es va presentar en públic la revista 'Talent Guide', promoguda pel Barcelona Centre Universitari i el diari ARA per atreure i retenir talent. Doncs bé: cal que el coneixement que genera aquest talent doni fruits pràctics. Cal més connexió amb el món empresarial.
És una qüestió de supervivència que preocupa també Europa a nivell global, fins al punt que l'any passat va convertir l'impuls a la innovació en una estratègia troncal que està donant alguns resultats. Segons aquest últim informe, en conjunt la UE ha superat els Estats Units en innovació, però en canvi està més lluny del Japó i Corea del Sud i veu com la Xina avança a passos de gegant. Catalunya no pot quedar-se enrere en aquest esforç col·lectiu i no es pot conformar a ser líder a Espanya. Encara més recerca i molta més innovació: aquest és el camí.