Delinqüència contra els que fugen d'una guerra
Una potència estrangera envaeix el teu país i prens la decisió de marxar-ne, de fugir. Perquè cauen bombes i míssils, perquè no hi ha feina o perquè no vols anar al front. Hi ha mil raons. Agafes el cotxe amb la família, hi carregues tot el que pots, amb tots els objectes de valor, joies i diners en efectiu que pots arreplegar, i fuges. Et passes hores i dies conduint, travessant fronteres. I resulta que quan arribes en un país llunyà, que pot ser o no el destí que havies pensat, des d'un altre cotxe fan senyals perquè t'aturis. Assenyalen la roda, com si estigués punxada, o t'indiquen que surt fum per alguna banda. El pretext és igual: busquen que t'aturis a la vora de la carretera, en una àrea de descans, i distreure't. I mentre un dels que t'ha aturat s'encarrega d'acaparar la teva atenció, un altre et roba tot el que pot. Això ha passat a molts refugiats ucraïnesos a les carreteres catalanes.
Les dades dels Mossos d'Esquadra indiquen que els robatoris a les carreteres gairebé es van duplicar en un sol any, el 2023, quan van arribar a 9.167. I aquest any, que encara no s'ha acabat, la xifra tornarà a augmentar. El sergent Raül Oliva dels Mossos d'Esquadra creu que hi ha dos detonants d'aquest augment: l'alliberament dels peatges i la fugida de milers d'ucraïnesos arran de la guerra. Un problema que ja teníem (els robatoris a les carreteres i autopistes no són cap novetat) s'ha accentuat i ha acabat castigant els que ja ho estaven prou per la guerra. La delinqüència sovint s'acarnissa amb els que són més vulnerables i és especialment pervers que ho faci amb els que s'han vist obligats a fugir del seu país a causa d'una guerra.
L'augment de robatoris, sobretot a l'AP-7, sembla doncs que podria ser un efecte secundari de l'alliberament dels peatges, perquè facilita la fugida dels lladres, que saben que no s'hauran d'aturar en una cua cada pocs quilòmetres. Era difícil de preveure. I tampoc serà fàcil solucionar-ho. Els Mossos d'Esquadra han augmentat la presència d'efectius de paisà a les àrees de descans i a les carreteres catalanes i es fan avisos als conductors, però és difícil que aquestes solucions provisionals frenin del tot el problema. Mentre cada vegada es cometen més delictes digitals, sobretot estafes, els de tota la vida, com aquesta mena de robatoris, tampoc no frenen.
El que cal vigilar és que la xifra de robatoris no continuï augmentant. Els lladres continuaran actuant i triant, sobretot, els cotxes de matrícula estrangera. Perquè es poden desorientar més fàcilment, sovint fan tirades molt llargues a la carretera i els viatgers van cansats, és probable que no estiguin tan alertats i, sobretot, perquè és més habitual que portin diners en efectiu i objectes de valor a dins del vehicle. Però aquesta mena de robatoris pot afectar qualsevol ciutadà, de fora o no. La policia haurà de continuar treballant per augmentar la seguretat a les carreteres, amb dispositius de videovigilància si cal, però també per conscienciar els viatgers.