La degradació del debat públic a Twitter

"En els últims anys és sabut per tots que la xarxa [Twitter] s'ha omplert de perfils falsos i anònims que intoxiquen i inciten a l'odi. Molts d'ells fins i tot comprats amb diners (bots) per l'extrema dreta". Aquest ha sigut un dels arguments que ha donat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per justificar la decisió de deixar Twitter, un fet insòlit en un polític en actiu que compta amb gairebé un milió de seguidors en aquesta xarxa social. El gest de Colau, però, és la demostració d'un fenomen que molts experts i usuaris ja fa temps que avisaven que s'estava produint: la degradació del debat públic en aquesta xarxa social.

Només cal entrar en alguns perfils per comprovar com sovint s'hi poden veure linxaments massius i atacs coordinats que embruten i fan impossible qualsevol mena de diàleg, com es denigra les persones amb tota impunitat i sovintegen les actituds racistes o homòfobes. Twitter corre el perill de convertir-se en un lloc desagradable només apte per a fanàtics i maleducats que hi bolquen tot el seu ressentiment i odi social. Un lloc que, en definitiva, és millor no freqüentar. Com ja ha demanat l'exjugador del Barça Thierry Henry, que ha decidit abandonar la xarxa fins que deixi de rebre insults racistes, Twitter hauria de prendre mesures per evitar aquests fenòmens. També la policia i la Fiscalia han de ser més diligents a l'hora de detectar-hi amenaces, intimidacions o discursos d'odi.

Cargando
No hay anuncios

Si acotem el problema a l'àmbit polític, però, la situació encara s'enrareix més. Els partits ja fa temps que han convertit la xarxa en un camp de batalla, cadascun amb el seu exèrcit particular d'influencers, que es dediquen a esbatussar-se en públic. Aquesta dinàmica acaba accentuant la polarització política de la societat, i també fa que les persones acabin vivint dins de bombolles particulars, seguint només persones que pensen com elles, reforçant així la fractura social i creant mons paral·lels que no interactuen entre si.

També hi ha polítics que l'han convertit en el seu altaveu principal, com és el cas de l'expresident dels Estats Units Donald Trump. En efecte Trump ha trobat en Twitter una arma molt efectiva per saltar-se la mediació dels mitjans i arribar directament al seu públic sense que hi hagi cap filtre sobre el contingut dels seus missatges, que sovint són fake news. L'extrema dreta (però no només) és el moviment polític que millor ha aprofitat les xarxes socials per als seus interessos polítics, segons explica l'experta Carmela Ríos. Hi han trobat un vehicle de comunicació ideal tant per difondre els seus missatges com per intimidar els adversaris a través de milers perfils que sovint són bots comprats.

Cargando
No hay anuncios

Colau afirma que marxa de Twitter per fer millors polítiques i ser més bona persona. No sabem si ho aconseguirà, però, en tot cas, seria convenient que el seu cas servís per obrir una reflexió en profunditat sobre l'ús de les xarxes socials i el nivell del debat públic que volem tenir com a societat. Per sort per a tothom, Twitter no és la realitat, però hi pot acabar influint.