17/08/2024

La Copa Amèrica: una oportunitat i un repte

2 min
La regata de l'equip suïs Alinghi Red Bull Racing, de la Copa Amèrica de Vela, durant un entrenament davant del Port de Barcelona.

Que Barcelona aculli una de les competicions més seguides del món, que ha inspirat pel·lícules com La força del vent, és una oportunitat i una bona notícia. Però també és un repte. La 37a Copa Amèrica de Vela es fa a la capital de Catalunya perquè el guanyador de l'última edició, el Team New Zealand, així ho va decidir. Entre el 29 d'agost i el 5 d'octubre, la competició convertirà la ciutat que va viure molt de temps d'esquena al mar en un aparador internacional que s'espera que visitin 2,5 milions de persones, que seguiran centenars de milions d'espectadors –a l'última edició van ser 941 milions– i que, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra, pot implicar un 0,5% del PIB català anual i 19.000 llocs de treball. 

La Copa Amèrica també ha impulsat la reforma del Port Vell i el Port Olímpic, i es farà notar sobretot al barri de la Barceloneta, on per accedir-hi amb vehicle privat caldrà una acreditació de veïnatge. Una seixantena d'entitats s'oposen a la competició perquè consideren que és elitista i que impulsa el turisme en una ciutat cada cop més saturada. De fet, s'espera que dugui pics de 100.000 visitants a Barcelona en un sol dia i que fins a 3.000 vaixells amarrin al port. Per això la Copa Amèrica és una oportunitat, sí, però també és un repte per a l'Ajuntament. I no serà fàcil. Les autoritats municipals hauran de procurar que aquest aparador internacional inigualable no col·lapsi encara més una ciutat on cada cop hi ha més veïns cansats de la massificació turística i que, sense arribar a tenir la força de les protestes de les Balears i les Canàries, també han començat a alçar la veu.

La competició no només és esportiva; també es competeix en tecnologia: els equips fan tot el possible per tenir les embarcacions més ràpides, i això forma part del seu atractiu. El CEO de la Copa Amèrica, Grant Dalton, explica que un equip pot tenir 120 membres, tot i que només en naveguin 12: la resta són enginyers, matemàtics i especialistes que dissenyen i construeixen el vaixell. A més, aquesta també serà la primera edició de la regata més famosa que introduirà una competició femenina. Tot plegat són elements que poden ajudar a fer que la 37a Copa Amèrica de Vela, la que es fa a Barcelona, sigui memorable a escala internacional. 

Segur que serà un espectacle per recordar, i les dades indiquen que impactarà l'economia de tot el país. La qüestió és aprofitar a fons el ressò internacional i econòmic de la competició, i assegurar que el record que en quedi als ciutadans no sigui agre ni agredolç, que aquest gran esdeveniment es pugui combinar amb la vida dels veïns sense fer-la cada cop més complicada, sense que s'hagin de sentir estrangers a la seva pròpia ciutat. Aquest és el repte, i també serà clau per marcar el futur de pròxims grans esdeveniments a la ciutat. 

stats