29/08/2023

La contaminació mata tant com el tabac

Un estudi de la Universitat de Chicago posa xifres i evidència científica al que ja fa temps que se sospitava: la contaminació atmosfèrica rebaixa tant l'esperança de vida com el tabaquisme, és a dir, provoca una gran mortalitat. En casos extrems com el de Bangladesh, el país més contaminat del planeta, la pol·lució retalla fins a set anys de vida dels seus habitants. És una xifra tan terrible que es fa difícil fer una aproximació racional a la quantitat d'anys de vida que es perden en un país amb gairebé 170 milions d'habitants. Bangladesh està situat a l'Àsia meridional, la zona amb més pol·lució del planeta, que inclou altres gegants demogràfics com l'Índia i el Pakistan. En total hi viu el 23% de la població mundial. Mentrestant, la Xina ha fet esforços per reduir la contaminació en un 42,3% entre el 2013 i el 2021, cosa que ha augmentat l'esperança de vida una mica més de dos anys.

Les conclusions de l'informe anual de l'Institut de Política Energètica de la Universitat de Chicago, publicat aquest dimarts, que utilitza dades de satèl·lit per calcular l'impacte de l'augment de la contaminació atmosfèrica sobre la salut, ens recorden que la lluita contra la contaminació no és una qüestió simplement estètica o de defensors del medi ambient, sinó que afecta la salut de les persones, i en especial els més petits, que encara no tenen el sistema respiratori totalment desenvolupat. La comparació que fan els responsables de l'estudi amb el tabaquisme és especialment pertinent perquè tot i que les evidències científiques sobre els perills que el tabac comporta ja van aparèixer als anys 60, no va ser fins dècades després que les autoritats van començar amb les restriccions i fins fa ben poc no ha estat una realitat assumida per la majoria de la societat.

Cargando
No hay anuncios

El problema és que Occident, conscient de la situació, ha optat per deslocalitzar part de la seva activitat econòmica, contaminant així països del Tercer Món, com ara Bangladesh, on els controls i les restriccions són molt més baixos. Per això l'OMS defensa que hi hagi una legislació internacional similar a tot arreu pel que fa als gasos contaminants. Les imatges d'aquests països on es veu un núvol de pol·lució permanent parlen per si soles.

L'estudi coincideix amb el gran debat que es manté obert a les principals ciutats del món sobre com millorar la qualitat de l'aire. A Londres hi ha protestes contra els plans de l'alcalde laborista, Sadiq Khan, per ampliar la zona de baixes emissions i cobrar una taxa diària de 14,5 euros als vehicles que hi vulguin circular. Sens dubte és una decisió dràstica que comportarà que només determinades butxaques es puguin permetre el luxe d'entrar amb el seu vehicle a la ciutat, però també va en la direcció correcta en el sentit que contaminar en un lloc tan densament poblat no pot sortir gratis i s'ha de desincentivar per tots els mitjans possibles. També a Barcelona, per descomptat.