Compte amb les pujades d'impostos encobertes
El govern espanyol es planteja eliminar els avantatges fiscals que tenen els matrimonis que fan la declaració de renda conjuntament, una mesura de la qual es beneficien uns dos milions de llars ara mateix i que segons l'Airef té un impacte de 2.300 milions d'euros. La proposta està inclosa en els plans de recuperació que l'executiu espanyol ha enviat a Brussel·les i que han de servir per facilitar l'arribada dels fons d'ajuda europeus, uns 140.000 milions d'euros.Tot i això, i davant l’allau de crítiques i el context electoral, el ministeri d’Hisenda va matisar que no es planteja la supressió de la bonificació i que, en tot cas, es decidirà en el marc de la reforma en què treballa un grup d’experts.
En el document enviat a Brussel·les el govern espanyol la justifica no per l’impacte en la recaptació, sinó per raons d’igualtat de gènere, atès que considera que la tributació conjunta desincentiva l’entrada de la dona al mercat laboral. Però més aviat sembla que es vol emmascarar el que sense cap mena de dubte seria una pujada d’impostos encoberta, obligada en part per la Unió Europea com a condició per rebre els fons de reconstrucció.
És evident que, amb les xifres de dèficit obligades per la despesa extraordinària que ha causat la pandèmia (pensem en els costos sanitaris, però també en els ERTO), l’Estat ha de buscar la manera d’equilibrar els comptes i recaptar més. És una situació delicada perquè, depèn de com es faci, pot castigar encara més les classes baixes i mitjanes i augmentar la desigualtat. I seria paradoxal que precisament aquest govern, que presumeix de ser el més d’esquerres de la història d’Espanya, perjudiqués la seva base de votants.
També s’ha d’anar amb compte a no malmetre les expectatives de repunt de consum que es preveuen per quan arribi una certa normalitat i hi hagi un percentatge elevat de gent vacunada. Diumenge, per cert, en tindrem un primer tast amb la fi de l’estat d’alarma i la possibilitat de poder sortir a sopar fora de casa.
En tot cas, el govern espanyol hauria de ser valent i plantejar obertament el debat global sobre les deduccions de l’IRPF i les polítiques fiscals en conjunt, amb especial atenció a les grans empreses. I no amagar una mesura així en un informe a Europa. Com es podia esperar, el PP va sortir a criticar-la immediatament –ja que lògicament manté una posició contrària a qualsevol augment d’impostos–, però també l’esquerra. En concret, Íñigo Errejón, perquè considera que va en contra dels interessos de les famílies més modestes i que viuen en situació de precarietat.
Les pròximes hores veurem si el govern espanyol es fa finalment enrere d’aquesta proposta i quines explicacions dona. D’entrada, sembla més lògic que la pujada de la recaptació vingui més dels impostos indirectes o de les taxes verdes, d’acord amb el que demana Europa. Però el mínim que se li pot reclamar és que tingui la valentia d’explicar quina és la situació real de les finances públiques.