EDITORIAL

Competència vigila les elèctriques

Molins de vent en una central eòlica a la Conca de Barberà
25/08/2021
2 min

BarcelonaPer si no hi n'hagués prou amb l'escalada del preu de l'electricitat, que aquest dimecres ha batut un altre rècord, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) va fer públic ahir que en general les elèctriques no han informat de forma adequada de les noves tarifes als usuaris i, en alguns casos, fins i tot els han cobrat de més. Aquests fets són especialment greus en un mercat que encara està controlat per grans operadors, tot i que cada cop més proliferen les iniciatives per trencar unes situacions de monopoli de facto. La CNMC afirma que en alguns casos s'han produït sobrefacturacions del 30% en el denominat terme d'energia i insta les elèctriques a retornar aquests diners als clients al més aviat possible.

La denúncia de Competència es produeix una setmana després de fer-se públiques unes multes milionàries a un càrtel d'empreses constructores que van alterar els concursos de Foment per adjudicar-se la majoria d'obres de construcció de carreteres en el període 2014-2018. La primera cosa que cal fer, doncs, és felicitar-nos per l'existència d'organismes de vigilància efectius que defensin l'interès del consumidor i vetllin per un correcte funcionament del mercat. L'experiència demostra, des de les lleis antitrust aprovades als Estats Units el 1899 (la coneguda com a llei Sherman), que el mercat necessita limitacions i vigilància per garantir una lliure competència i impedir situacions monopolístiques.

En el cas del mercat de l'energia, a més a més, cal un control més estricte perquè parlem d'un bé bàsic per a la comunitat i una peça clau per al desenvolupament econòmic del país. En efecte, el preu de l'electricitat és una variable molt important per a molts negocis, i sovint marca la diferència entre ser rendible i haver d'abaixar la persiana. Admetent que no és un tema de resolució fàcil, el govern espanyol ha d'actuar per impedir que un mal funcionament del mercat de l'energia acabi repercutint negativament en la competitivitat de les empreses en comparació amb països del nostre entorn on tenen preus més assequibles.

El que no té gaire sentit és que l'èxit de les renovables, que aprofiten fonts d'energia gratuïtes i inesgotables com la llum del sol o el vent, acabi encarint el preu de l'electricitat. Si a sobre els canvis normatius que s'introdueixen per intentar aconseguir un consum més racional de l'energia i que els usuaris puguin estalviar a la seva factura no s'apliquen correctament, llavors ens trobem davant d'una tempesta perfecta que pot portar moltes famílies a tenir veritables problemes per afrontar els pròxims pagaments.

El PSOE i Podem estan discutint diverses fórmules per intentar alleujar la situació, des de la creació d'una elèctrica pública (una opció pràcticament descartada) fins a la introducció de canvis en el sistema de càlcul del preu, que sí que s'està estudiant. Mentrestant, el mínim que es pot demanar a les elèctriques és que siguin curoses i transparents en l'aplicació de les noves tarifes.

stats