Una catàstrofe evitable
A mesura que passen les hores i augmenta el balanç de víctimes creixen també les crítiques a la gestió que ha fet el govern de Carlos Mazón dels efectes de la DANA al País Valencià. Encara hi ha moltes incògnites per resoldre, i aquí n'apuntarem només algunes, però és evident que Mazón haurà de donar moltes explicacions si es vol mantenir en el càrrec. D'entrada, vist amb perspectiva, resulten incomprensibles i d'una irresponsabilitat absoluta les seves declaracions de dimarts al migdia en què restava importància a la DANA i vaticinava que a les sis de la tarda la tempesta s'hauria traslladat a Conca. El descrèdit és tan greu que la Generalitat Valenciana fins i tot ha esborrat el tuit oficial en un gest del tot inútil, ja que el vídeo s'ha fet viral.
Al llarg de la tarda, però, ja s'anava veient que la situació empitjorava. Així, per exemple, Adif va interrompre la circulació de trens entre València i Madrid a les 18.15 h. Però no va ser fins dues hores més tard, a les 20.12 h, que la Generalitat es va decidir a fer servir el sistema ES-Alert per avisar tota la població que es quedés a casa. Però a aquella hora ja era massa tard. Les carreteres es van convertir en una ratera per a milers de persones que tornaven de la feina o que, simplement, havien decidit anar a un centre comercial a passar la tarda. Un ús eficient d'aquesta eina, acompanyat per una compareixença del president a mitja tarda, podria haver salvat moltes vides, segons apunten els experts. Els danys materials haurien sigut igualment catastròfics, però no tant els humans.
Perquè la clau en la gestió d'emergències és la prevenció, perquè cap dispositiu de rescat està preparat per atendre milers de persones alhora, que és el que es van trobar els bombers i els cossos de seguretat a València dimarts a la nit. La seva tasca ha sigut heroica i ha salvat moltes vides, però moltes s'han perdut per sempre.
L'exemple el tenim amb el que va passar a Florida a principis de mes durant el pas de l'huracà Milton. Les autoritats, començant pel mateix president Biden, van ordenar l'evacuació de les zones per on es preveia que havia de passar i van llaçar un missatge contundent: "Si us quedeu, morireu". L'evacuació de desenes de milers de persones, unes 80.000 que van ser allotjades en estadis i altres infraestructures, és el que va permetre deixar el balanç de morts en 16.
Governar implica haver de prendre decisions impopulars i costoses, perquè no fer-ho pot tenir conseqüències fatals. Mazón haurà d'explicar per què no es van fer bé les coses, si van fallar els tècnics o si va ser la direcció política. Sigui el que sigui, la tragèdia és tan greu que es fa difícil pensar que el govern valencià podrà continuar com si res, començant pel mateix president valencià, una figura que ha quedat molt tocada.
Ara caldrà repensar-ho tot, des de la política urbanística fins a les polítiques contra l'escalfament global. Perquè si una cosa és segura és que en el futur hi haurà més fenòmens meteorològics devastadors com aquesta DANA.