BarcelonaEl macrobotelló que divendres passat va reunir 9.000 joves a la Universitat Autònoma de Barcelona ha disparat totes les alarmes, però és només una de les múltiples trobades que joves d'arreu del territori organitzen cada cap de setmana i que s'han convertit en un problema d'ordre públic, a més d'un possible focus de contagis. El mateix conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha declarat que sospita que aquestes festes a l'aire lliure no són espontànies sinó que estan organitzades per persones que busquen treure un rèdit econòmic del fet que l'oci nocturn continuï tancat, cosa que és molt probable.
El cas és que botellons com el de la UAB -on, per cert, s'investiga una presumpta agressió sexual- solen acabar amb muntanyes d'escombraries i residus i desperfectes per valors de milers d'euros. També s'han vist imatges, com les de Tiana, en què els participants s'enfronten a la policia. Tot plegat justifica el pas que ha fet el Govern per establir un calendari d'obertura de l'oci nocturn que eviti que l'única alternativa dels joves per sortir de festa i relacionar-se sigui acudir a aquestes trobades multitudinàries sense control. A partir del dijous 23 aquests locals podran obrir fins a les 3 de la matinada els seus espais a l'aire lliure, i properament es fixarà una data, que serà abans del 15 d'octubre, per obrir també els interiors aplicant l'anomenat passaport covid, de manera que de retruc es convertiria en un incentiu perquè les franges d'edat més joves s'acabin de vacunar del tot.
Són comprensibles els temors de Salut davant la reobertura de l'oci nocturn, però aquests dies, i es tornarà a veure durant les Festes de la Mercè de Barcelona, també s'està comprovant que sense toc de queda no hi ha manera d'evitar aquestes concentracions de joves, ja siguin a les platges, en llocs de muntanya (amb el consegüent perill que això suposa) o en carrers i places, com va passar durant les Festes de Gràcia. Per aquest motiu, amb una incidència acumulada per sota de 100 i amb la majoria de comunitats autònomes obrint ja l'oci nocturn, no tenia gaire sentit continuar amb aquesta restricció.
L'altra temptació en la qual no es pot caure és la criminalització del jovent, sobretot perquè només ells saben les conseqüències que han tingut per a les seves vides aquests gairebé dos anys de pandèmia en què no han pogut relacionar-se, ni anar a classe ni sortir de festa amb normalitat. Les autoritats sanitàries també han detectat que el confinament i les restriccions estan tenint un impacte emocional en els joves, i és lògic que busquin maneres de divertir-se fora dels circuits que continuen tancats. Ho necessiten, igual que ho necessitaven els que ara són una mica més grans quan tenien la seva edat.
Potser és hora de valorar que l'oci nocturn no és només un sector econòmic especialment castigat per la pandèmia, sinó que a més compleix una funció social, és un espai d'interacció, de coneixença i, també, d'evasió. Per això és bo caminar cap a una reobertura segura que ajudi a recuperar la normalitat perduda. També les nits del cap de setmana.