El canvi del calendari escolar, una bona idea amb polèmica
Educació ha pres una decisió que feia molts anys que s'esperava: a partir d'aquest curs les vacances d'estiu seran més curtes i el curs s'avança una setmana. Enguany començarà el 5 de setembre a infantil i primària i el 7 de setembre a ESO, batxillerat i formació professional, i no el 12 com s'havia fet en els últims anys. Aquest canvi està més en concordança amb el que es fa a la majoria d'Europa, on no hi ha períodes tan llargs de vacances i, en canvi, hi ha més períodes curts d'aturada durant el curs. En aquest sentit, el departament també ha explicat que per Nadal hi haurà un dia més de vacances –les classes s'acabaran el 21 de desembre– i també hi haurà un dia més de lliure disposició en què cada escola pot decidir fer vacances –sumant-lo a un pont o aprofitant les festes de cada localitat–, que s'afegeix als tres que ja tenien.
Fins aquí la notícia sembla positiva perquè un dels clams de les famílies des de fa molts anys era que l'inici tan tardà del curs era excessiu per al ritme escolar i també els dificultava la conciliació. Els pares tornaven a la feina al setembre i molts tenien problemes per tenir cura de les criatures aquests primers 15 dies i havien de tirar de familiars o pagar cangurs o activitats extraescolars afegides, els que podien. El problema és que, en un primer moment, l'anunci del departament, que ha fet solemnement el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, incloïa una segona part: aquest primer mes de setembre les classes seran només de matí, de 9 a 13 hores i, per tant, per a moltes famílies el problema gairebé és el mateix però expandit a tot el mes. En vista de les crítiques immediates d'aquesta mesura, des del departament d'Educació s'ha reaccionat de seguida explicant que el menjador estaria obert i després hi hauria una hora d'extraescolar gratuïta. La mesura soluciona en part el problema, ja que els infants sortiran a la mateixa hora que la resta del curs, a les 16.30 hores, sense cost afegit.
L'altre punt de fricció d'aquest anunci ha sigut la manera com s'ha fet i presentat. El canvi del calendari escolar era un tema del qual feia molt temps que es parlava. El 2019, abans de la pandèmia, el debat estava ja sobre la taula i llavors, tal com va explicar l'ARA, el departament es va comprometre a fer el canvi amb el consens de tota la comunitat escolar. Una promesa que no s'ha complert perquè els centres se n'han assabentat per un correu electrònic poc abans de l'anunci oficial, i tant els sindicats com les associacions de famílies es queixen que la mesura no estava consensuada i els ha agafat per sorpresa. Els sindicats lamenten que aquest canvi els deixa menys temps per preparar l'inici de curs –tot i que els nomenament de substituts s'avança i és una bona notícia– i, també, que aquesta falta de consens i comunicació en el departament se suma al que ja ha anat passant recentment pel que fa a l'exigència del nivell C2 de català i al canvi en la nomenclatura de les notes. La manca de consens sobre l'horari compactat del setembre i la manera de comunicar-ho han convertit en polèmica el que és una bona notícia.