El cànnabis, un problema adolescent
Un 15% de la població espanyola d'entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensen que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut, segons les enquestes sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris de l'any 2022 del ministeri de Sanitat. És una opinió errònia, equivocada. Sí que en té, d'efectes secundaris, que poden arribar a ser molt greus. I és especialment perjudicial per als joves, ja que afecta el procés de maduració del seu cervell, que no s'acaba de desenvolupar fins al període que va dels 25 als 30 anys.
Ara, un estudi fet per investigadors de l'Hospital Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), i publicat al British Medical Journal, afirma que no s'haurien d'aplicar tractaments amb cànnabis terapèutic o medicinal a joves. Donen per demostrat que els cannabinoides tetrahidrocannabidiol (THC) i cannabidiol (CBD), els principis actius d'aquesta planta més utilitzats en medicina, poden causar efectes perjudicials en la salut d'adolescents, persones amb trastorns de la salut mental, embarassades i conductors. En concret, l'ús d'aquestes substàncies augmenta molt el risc de psicosi en joves, adolescents i persones amb antecedents de patologia mental fins i tot en un únic consum.
Així doncs, la falsa idea, socialment molt estesa, que no passa res per provar la marihuana, és això: un fake. El seu consum pot arruïnar la vida d'una persona jove. És una constatació científica, factual. No és cap exageració. Moltes famílies ja ho saben perquè, per desgràcia, ho han experimentat. El que sovint comença d'una manera innocent per part d'un membre adolescent, és susceptible d'acabar amb problemes d'addicció i amb efectes greus sobre la salut, els estudis i la vida laboral i relacional. No es pot minimitzar aquesta realitat, ni frivolitzar-hi com un xoc ideològic entre progres i carques.
Cal tenir molt present, a més, que Catalunya s'està convertint en porta d'entrada a Europa de l'haixix. De fet, la publicació d'aquest estudi mèdic ha coincidit amb un macrooperatiu antidroga dels Mossos i la policia italiana amb 78 detinguts (20 a Barcelona i 58 a Itàlia), més de 30 tones de marihuana i haixix intervingudes (sobretot a Itàlia), dos milions d'euros en efectiu i importants quantitats de diners en criptomonedes i béns confiscats als dos països que superen els 129 milions d'euros.
El cànnabis està molt present a la nostra societat. Barcelona no només és un punt del tràfic global, sinó també un important destí de turisme cannàbic. En aquest sentit, el cap del servei de psiquiatria del Clínic i del grup dedicat als trastorns bipolars i depressius de l'Idibaps, Eduard Vieta, adverteix que no n'hi ha prou amb les campanyes per advertir dels riscos del consum i demana que les autoritats el prohibeixin als menors de 25 anys, als quals creu que també caldria vetar-los l'entrada als clubs cannàbics. És un debat que no es pot defugir. Cal afrontar-lo responsablement perquè suposa un gran problema de salut i de seguretat.