Ara toca tenir pressupostos
BarcelonaEl debat de política general, que s'acaba aquest dijous amb la votació de les propostes de resolució, ha deixat pistes clares de quin pot ser l'esdevenidor de la legislatura. En primer lloc, ha quedat palès que el president, Pere Aragonès, no pensa apartar-se ni un mil·límetre de la seva aposta per explorar el diàleg amb l'Estat a través de la taula de negociació malgrat la pressió dels seus socis de Junts i de la CUP. Els cupaires, que van ser ràpids a l'hora d'arribar a un acord amb ERC per a la investidura, ara semblen incòmodes en el seu paper de soci preferent i pretenen apujar el preu del suport als pressupostos amb una proposta que no van incloure en aquell pacte: la celebració d'un nou referèndum unilateral en aquesta legislatura. Aragonès, però, va rebutjar una proposta que seria contradictòria amb la seva aposta pel diàleg.
Precisament, els experts en negociacions complexes consultats per l'ARA ja avisaven que la clau perquè el procés tingui èxit és crear un clima de confiança entre les dues parts. I aquest clima saltaria pels aires si Aragonès posés ara data a un nou referèndum. Tampoc Junts sembla que tingui gaire interès a secundar la petició de la CUP, entre altres motius perquè de referèndum unilateral ja se'n va fer un, l'1-O. La CUP insisteix en portar al ple resolucions que poden ser objecte d'impugnació pels partits espanyolistes i provocar la inhabilitació de la mesa, mentre que la resta de partits independentistes sembla que han optat pel pragmatisme de no posar en perill les institucions. Per tot plegat, i malgrat els esforços del conseller d'Economia, cada vegada queda més lluny la possibilitat que la CUP doni suport als pressupostos. I això que un dels esculls principals, que era l'ampliació del Prat, ha quedat fora de l'escenari, i que es tractaria d'uns comptes expansius amb mesures d'impacte social com avançar en la gratuïtat de l'escola bressol.
Si aquesta possibilitat es confirma, el president Aragonès i el conseller Giró tindran un problema, perquè l'única opció que els quedarà serà negociar-los amb el PSC. I no està clar que l'independentisme estigui prou madur per a un pacte d'aquestes característiques, i més després de sentir ahir al Congrés la portaveu de Junts, Miríam Nogueras, que va deixar clar que no tenen cap intenció ni tan sols de negociar els pressupostos de l'Estat amb el PSOE.
El govern de la Generalitat, doncs, corre el risc de tornar a patir la paràlisi i el bloqueig d'uns pressupostos expansius, just en un moment en què serien més necessaris que mai per fer front a la reconstrucció postpandèmia. Els tres partits de la majoria de la investidura (ERC, Junts i la CUP) haurien de ser capaços d'aparcar el tacticisme i assegurar -ne l'aprovació. Tant Junts com la CUP van avalar, en l'acord d'investidura, que ERC explorés l'aposta per la taula de diàleg durant els pròxims dos anys. Ja hi haurà temps d'avaluar el resultat de la taula i escoltar el president Aragonès quan afronti la qüestió de confiança. Fer-la descarrilar ara seria, a més d'una irresponsabilitat, incomplir la paraulada donada.