Alerta amb les festes i les aglomeracions

Barcelona"Sentim molta impotència, perquè no veiem com solucionar-ho". Aquesta és la crida desesperada que fa l'alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, davant l'allau de festes i botellons que es veuen cada cap de setmana a les platges del seu municipi, que no està inclòs en la llista dels que tenen toc de queda. Aquest malestar és extensible a la resta de pobles de la Costa Brava que no tenen toc de queda i que pateixen una mena d'efecte crida, ja que gent d'altres llocs on sí que n'hi ha s'hi desplaça per poder continuar la festa durant la nit, amb les corresponents molèsties que provoquen al veïnat i el risc de contagi que representen.

Aquest és un dels efectes col·laterals del toc de queda selectiu aprovat per la Generalitat en 176 municipis, que just aquesta setmana es podria prorrogar encara dues setmanes més. En tot cas, després de l'experiència traumàtica de la cinquena onada, les autoritats haurien d'impedir aquestes aglomeracions i festes de tota mena on no es respecta la distància de seguretat ni l'ús de la mascareta. A les portes de l'inici del curs escolar, seria imperdonable que els contagis es tornessin a disparar just quan encetem la recta final del procés de vacunació. El país no està en condicions d'afrontar una sisena onada que tindria conseqüències catastròfiques en el teixit econòmic.

Cargando
No hay anuncios

En aquest mateix sentit també resulten incomprensibles les imatges d'aglomeracions de joves de festa i sense mascareta als carrers estrets de Gràcia per la festa major quan la incidència acumulada a 14 dies continua per damunt dels 400 casos per cada 100.000 habitants. Sembla com si es tornés a repetir el mateix error que al mes de juny, quan es va donar llum verda als festivals (amb test d'antígens, això sí) i no es va preveure l'escalada exponencial de contagis que s'acabaria produint. Com si es tractés d'una maledicció, a cada millora de les xifres (al juny la incidència acumulada era de menys de 100) l'ha seguit una escalada dels contagis.

Amb més d'un 60% de la població vacunada, es comença a veure la llum al final del túnel que ha representat la pandèmia. Aquesta és la via que cal seguir, però encara és necessari un últim esforç per evitar les aglomeracions. L'experiència demostra que les infeccions entre persones vacunades no són negligibles i, en un context d'incidència disparada, ha acabat sent numèricament important. La sort és que la vacuna ha mitigat els efectes del virus, perquè fa por de pensar quina mortalitat hauríem tingut l'estiu passat amb les xifres de contagis d'aquest.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, el Govern, així com l'Ajuntament de Barcelona, no poden tapar-se els ulls davant d'una realitat que amenaça amb estroncar la bona tendència que segueix la pandèmia en les últimes setmanes després que s'assolís el pic a mitjans de juliol. Cal extremar les precaucions en aquests dies que queden del mes d'agost i posar els efectius necessaris per evitar unes aglomeracions que són focus de contagi.