28-M: vots i mans a l'obra
El descrèdit de la política és un lloc comú que està arrossegant les democràcies liberals a un carreró sense sortida, amb l'auge del populisme d'ultradreta com a principal amenaça i els autoritarismes il·liberals guanyant terreny. Però el discurs antipolític ha calat molt més enllà d'aquest perímetre ideològic, amb l'altaveu de les xarxes socials com a amplificador del malestar i la desorientació generals. Aquest és el context de fons amb el qual arribem a les eleccions d'aquest 28-M, que en el terreny català i espanyol venen marcades per la fi del Procés com a element dominant, la fragmentació del panorama partidista i la reaparició de l'eix dreta-esquerra, amb tensions internes en cadascun d'aquests dos blocs.
Si fem la lectura temàtica, les grans qüestions de l'agenda glocal són la lluita contra el canvi climàtic (amb la sequera i el repte energètic al capdavant), la complicada sortida de la crisi (amb la guerra d'Ucraïna agafant el relleu dramàtic de la pandèmia), la gestió del turisme en moltes àrees (tant urbanes com rurals, amb qüestions calentes com els creuers o el Prat), la cronificació de les desigualtats socials (amb l'accés a l'habitatge al centre), el necessari avenç cap a la recerca d'una nova economia verda i tecnològica (amb el rerefons d'un sistema educatiu estancat) i la cohesió social i el dinamisme cultural (amb la llengua del país necessitada de suport).
La resposta a aquests reptes és el que està en joc en aquesta cita amb les urnes. Les eleccions locals (també n'hi ha d'autonòmiques) són, o haurien de ser, les més atractives, perquè al capdavall serveixen, o haurien de servir, per abordar problemes tangibles, concrets, a peu de carrer. Són, en tot cas, les més properes i comprensibles per al votant: s'hi parla de zones verdes, escoles, transport, habitatge... El poder municipal és el més identificable i accessible, en el millor dels casos el més transparent. Tots aquests valors donen un plus afegit de responsabilitat als polítics i gestors que surtin vencedors de les eleccions d'aquest diumenge; responsabilitat a l'hora de formar uns governs que en molts casos hauran de ser de coalició, i d'encapçalar les institucions amb vocació de servei a tots els ciutadans. El bon funcionament de l'administració més propera és un primer pas imprescindible si es vol tornar a prestigiar el sistema democràtic i si es vol recosir una societat tan plural i diversa com la catalana.
El vot d'aquest diumenge hauria de conjurar el perill que la ultradreta desvirtuï des de dins els ajuntaments. I a partir de dilluns, un cop superada la retòrica confrontacionista de la campanya electoral, els pactes haurien d'anar en la línia d'evitar alimentar la polarització i buscar, en canvi, grans acords de poble, ciutat i país. Els reptes són immensos i no poden esperar temps millors que no vindran sols.