Zona Fira: el barri barceloní que es multiplicarà per trenta

El veïnat amb més taxa d'atur espera que els nous 30.000 habitants aportin "alegria i activitat econòmica"

Els nous edificis que s'estan aixecant a Zona Fira dispararan el nombre d'habitants de l'antic barri de la Marina del Prat Vermell.
08/12/2021
4 min

Quan semblava que Barcelona ja no tenia cap a on créixer, ha trobat un forat a la seva porta del darrere, l’entorn de la Zona Franca. Uns 30.000 veïns nous arribaran en els anys vinents al nou barri de la Zona Fira que s’està construint. Hi ha dos grans terrenys on les grues, les maquetes i algun bloc ja acabat deixen entreveure el nou barri de pisos amb piscina d’entre 200.000 i 400.000 euros, la majoria de la constructora AQ Acentor. Entre aquests dos terrenys resisteix un petit veïnat de blocs vermells i 1.100 habitants conegut com a Eduard Aunós. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una farmàcia, una petita botiga de queviures on no accepten targeta, sis bars i un grapat de blocs d’habitatges envolten el rovell del barri de la Marina del Prat Vermell, que rep aquest nom pel color que vessava amb el tint de roba de les fàbriques. Amb 845 habitants de població activa registrats, el passat mes d’octubre el barri era el que tenia una taxa d’atur més alta (12,5%) i el segon amb menys població de Barcelona. Amb 12.700 euros de renda familiar és el novè més pobre d’entre els 73 que hi ha a la ciutat.

La Francesca s’ha instal·lat tota sola en un dels nous pisos de protecció oficial que ja funcionen a pocs metres dels blocs vermells, on no té encara relacions, i diu que “encara falta de tot, des de veïns fins a comerços, una carnisseria, un parc...”. I el David Llorente, de 55 anys, reconeix que els canvis són “una mescla d’aventura i por per com i quan anirà prenent forma el barri”. El repte és també viure a l’habitatge cooperatiu a La Chalmeta, de 32 blocs, on els cooperativistes tindran dret a viure durant 75 anys prorrogables per una concessió d’ús. Han pagat una entrada d’entre 25.000 i 45.000 euros aproximadament i afegiran una quota d’entre 300 i 500 euros durant els pròxims 20 anys.

De nou a Eduard Aunós, la Paqui, de 45 anys, no mostra gaire entusiasme amb el nou barri, però espera que “almenys posin algun caixer automàtic” o “algun comerç més”. El més optimista de tots és el Manel Coronado, funcionari de 55 anys i vicepresident de l’associació de veïns d’Eduard Aunós: “A mi em fa molta il·lusió, se’ns omplirà el barri de vida, d’alegria i d’equipaments. Esperem que també feina i habitatge per als més joves, ja que molts acaben marxant”.

Vista general del barri de la Marina de Port amb el cementiri de Montjuïc al fons.

Una cadira de vímet i una altra d’oficina al costat d’alguns dels portals dels blocs ornamenten el barri com només passa als pobles i barris amb personalitat on la gent es coneix bé. En aquests edificis just enmig dels dos nous complexos de blocs, el passat mes de juny una operació policial va detenir 35 sospitosos i va confiscar dos fusells AK-47, dos quilos de cocaïna i 700.000 euros en metàl·lic. “Això passa a tot arreu, no cal estigmatitzar el barri”, diu Coronado rebaixant la gravetat del fet. 

Un barri cohesionat

Als comerciants els agrada veure la Marina del Prat Vermell, plena de naus i poc poblada, i la Marina de Port, més viva, amb 20.000 habitants, com la Marina a seques, un barri cohesionat. La Mei Márquez, presidenta de l’associació de comerciants i propietària d’una botiga de marcs, creu que els nous veïns ajudaran a consolidar aquesta idea. No creu, però, que hi hagin d’arribar molts clients nous d’un nou veïnat que li queda a deu minuts a peu. “També ens pensàvem que vindrien amb el nou districte econòmic però, excepte als restaurants, a pocs ens han arribat clients”, afegeix en relació al districte administratiu de la Generalitat, que allotja diverses conselleries, recentment instal·lat ben a prop. La Maryló Pérez, que té una de les poques botigues de roba de tot el barri fora del centre comercial Gran Via 2, hi està d’acord. “Els centres comercials s’han endut la clientela de les botigues de roba”, diu resignada.  

L’Abdó Florenci, de la coordinadora d’associacions de veïns i comerciants, ens acompanya i ens explica la història i fesomia del barri, que ha canviat força recentment gràcies als grans edificis de vidre emmirallat de les conselleries i a quatre grans hotels al voltant de la Fira i el gran skate park just al davant, amb bastant moviment de monopatins. L’Abdó creu en el potencial del barri i espera que serveixi per millorar els transports i alguns equipaments. “No hi ha una sola piscina municipal al barri”, lamenta.

Ell, que ara viu a la Marina de Port i està jubilat després d’anys regentant una bugaderia, es va criar a les petites cases barates, construïdes l’any 1929, just on avui hi ha Eduard Aunós, coincidint amb la Fira Universal i on els pares pagaven 50 pessetes al mes de lloguer durant els darrers anys. Passant per davant de la Fira actual, fronterera amb l’Hospitalet, una trentena de taxis fan cua davant un congrés justament d’empreses de piscines privades. “La Fira no aporta gaire al barri”. Tothom espera que amb el nou barri Zona Fira la cosa sigui diferent, però l’Eli Rolando, veí del barri i exportaveu dels comerciants, ho resumeix amb unes paraules contundents: “A veure si amb els 30.000 veïns nous deixem de ser el cul de Barcelona”.

stats