Zara es desmarca de les protestes a Hong Kong i dona suport a "la sobirania territorial" de la Xina
La marca d'Inditex nega haver tancat les seves botigues durant la vaga contra el règim de Pequín
BarcelonaZara ha assegurat aquest dimarts que va obrir tots els seus establiments a Hong Kong durant la vaga general iniciada diumenge, i ha negat qualsevol tipus de suport a les protestes contra el règim xinès convocades pels estudiants, tal com havien apuntat alguns mitjans de comunicació xinesos.
"Zara mai ha donat suport a les vagues i mai ha publicat cap declaració relacionada amb aquestes accions o altres de relacionades", ha indicat la firma espanyola en un comunicat a la xarxa social xinesa Weibo. A més, la filial d'Inditex també ha expressat el seu suport a "la integritat de la sobirania territorial de la República Popular de la Xina". La companyia fundada per Amancio Ortega "sempre ha donat suport a un país, dos sistemes", ha afegit en el seu missatge a Weibo.
La marca d'Inditex té 14 botigues a Hong Kong. Segons l'empresa, totes van obrir, desmarcant-se així de la vaga convocada pels grups de protesta contra Pequín, tot i que Zara admet que algunes van patir retards en l'obertura causats per les manifestacions, segons informa Europa Press.
Alguns mitjans de comunicació de la Xina continental havien publicat que Zara havia tancat els seus establiments durant les aturades anti-Pequín. L'excolònia britànica fa tres mesos que viu protestes contra la cap del govern local, Carrie Lam, i contra el règim de Pequín. El detonant de les protestes va ser un projecte de llei per extradir a la Xina continental els detinguts a Hong Kong per ser jutjats en tribunals fora de la jurisdicció hongkonguesa, que, a diferència de la resta de la Xina, té un sistema judicial independent. Amb els mesos, però, els manifestants han reclamat un sistema democràtic, la fi de la violència policial i una millora de les condicions de vida, amb un marcat to contrari a l'administració del president xinès, Xi Jinping.
Des de diumenge, la ciutat està en vaga general convocada pels estudiants, coincidint amb l'inici del curs escolar. El ministeri d'Exteriors xinès denuncia "l'extrema violència" de les protestes, que el govern ha intentat aturar per la força amb la policia, ja que considera que sobrepassen "completament l'àmbit de la llibertat de manifestació".
Des que va deixar de ser una colònia britànica, Hong Kong va mantenir un estatus especial dintre de la Xina que li garantia un govern i un sistema legal propis. A més, va mantenir institucions creades per l'administració britànica, com ara una justícia independent, i drets fonamentals, com ara la llibertat de reunió o de premsa, que no existeixen a la Xina continental.