Díaz vol que l'acomiadament de treballadors amb contractes temporals que no estiguin justificats sigui nul
El govern espanyol s'ha compromès amb Brussel·les a posar fi a l'abús de la temporalitat
MadridAmb la negociació per a la reforma laboral entre el govern espanyol i els agents socials a ple rendiment, les propostes del ministeri de Treball es van concretant. Encara no s'ha tancat un acord en el marc del diàleg social però el departament dirigit per la ministra Yolanda Díaz ja ha posat les seves propostes a sobre de la taula. Díaz no només vol limitar els contractes temporals a sis mesos –ampliables a un any per conveni col·lectiu– i eliminar el contracte d'obra i servei, sinó que també planteja que l'acomiadament de treballadors amb contracte temporal es consideri nul en comptes d'improcedent si el contracte no estava justificat adequadament, amb independència del motiu que al·legui l'empresa per donar-lo per acabat.
El canvi, que suposaria retocar l'article 55 de l'Estatut dels Treballadors, implica que l'empleat afectat hauria de ser readmès immediatament i l'empresa li hauria d'abonar els salaris que ha deixat de cobrar. Es tracta d'una mesura dissuasiva, per evitar que els empresaris optin per contractes de durada determinada sense que estiguin justificats. Per ara, la patronal CEOE no s'hi ha pronunciat. En qualsevol cas, són mesures que formen part de l'esborrany que el ministeri de Treball ha posat sobre la taula per negociar els canvis en la reforma laboral que afecten els contractes temporals, els convenis col·lectius i la subcontractació.
Díaz anunciava dimarts que el seu objectiu era fer una reforma del contracte temporal "substancial" i "estructural" per acabar amb els abusos de la temporalitat. El govern espanyol s'ha compromès amb la Comissió Europea a reduir-la i, de fet, és un dels objectius que recull el pla de recuperació i resiliència. Que es compleixi amb les reformes depèn que arribin els diners compromesos per impulsar l'economia espanyola després de la pandèmia.