Mercat laboral

Yolanda Díaz: "La reducció de la jornada laboral és una mesura que esperen tots els espanyols"

La vicepresidenta del govern diu que "hi ha marge per a l'acord" davant de la reunió amb sindicats i patronal d'aquest divendres

La vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, aquest matí a Londres.
10/10/2024
2 min

LondresLa reducció de la jornada laboral "és una mesura que esperen tots els espanyols i les espanyoles, votin a qui votin, per això també ha entrat al debat el Partit Popular, perquè sap molt bé que l'electorat la vol".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, des de Londres, hores abans que Joaquín Pérez Rey, el seu secretari d'Estat, es torni a reunir demà amb els agents socials per abordar amb sindicats i patronal, la reducció de la jornada laboral de 40 a 37,5 hores. Díaz ha afirmat que "és el tema, és un debat d'època" i ha assegurat que "hi ha productivitat suficient perquè es reparteixi, i per poder viure millor". L'aposta del ministeri de Díaz es basa, segons les seves paraules, en el principi que "és possible millorar la productivitat treballant menys".

Tot i la bona rebuda per part dels sindicats, la patronal, especialment les petites i mitjanes empreses, s'hi oposen. La vicepresidenta, però, considera que "hi ha marge per a l'acord". Si bé no ha volgut desvelar l'estratègia que Pérez Rey seguirà durant la reunió, Díaz ha posat l'accent en el fet que les "pimes tinguin un pla d'acompanyament". "Som sensibles a les seves necessitats", ha dit. "Estem disposats a negociar la nostra proposta fins a l'infinit", ha reblat, tornant a recordar que és "el debat de l'època".

En relació amb un altre debat, sobre les baixes flexibles, proposta de la ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz Delgado, la vicepresidenta Díaz, que no va entomar amb entusiasme la idea, s'ha limitat a llançar un "missatge de tranquil·litat" als ciutadans. "Els treballadors i treballadores han de saber que quan estiguin malalts, estaran protegits. I això és una realitat que no canviarà al nostre país. Ho diu la ministra de Treball i Economia Social".

Abans de trobar-se amb una representació dels espanyols residents al Regne Unit, Yolanda Díaz s'ha reunit amb la seva homòloga del nou govern laborista britànic, la ministra de Treball i Pensions, Liz Kendall. També s'ha trobat amb Paul Nowak, secretari general de la principal confederació de sindicats britànica, Trades Union Congress (TUC), així com amb l'escriptor i activista polític Owen Jones.

stats