Farmacèutiques
Economia15/05/2022

Xoc a Ferrer pels variables: part dels treballadors deuen diners a l’empresa

Els comercials s’han vist afectats per un sistema de retribució que els endeuta amb la companyia

BarcelonaLa retribució per objectius és un model que va a l’alça cada cop en més sectors i departaments, però que si té precedents històrics és en l’àrea comercial i en la indústria farmacèutica. Justament en aquest sector, i en una de les empreses històriques catalanes, s’està donant una paradoxa en els darrers mesos: els empleats han de tornar diners a la companyia. 

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA, desenes d'empleats de l’àrea comercial de Laboratoris Ferrer –els coneguts com visitadors– han cobrat en els últims mesos variables que han de retornar a l’empresa. Aquesta àrea compta amb uns 350 empleats i la meitat (un 53%) no s'ha vist afectat per aquesta situació perquè o bé no han cobrat els incentius o no els han hagut de tornar. Un 47% sí que han patit una situació que segons diferents fonts no és habitual al sector i que ha vingut donada per les particularitats del sistema de retribucions. 

Cargando
No hay anuncios

L’any 2019, ja sota la direcció de l’actual conseller delegat, Mario Rovirosa, es va elevar del 70 al 100% el nivell de compliment necessari dels objectius pactats amb els comercials per pagar-los el variable. Ja en temps de l’anterior direcció, Ferrer tenia un sistema pel qual el compliment d’objectius s’avalua mes a mes. Això fa que al gener cobrin en funció de l’assoliment de vendes d’aquell mes, al febrer ho fan en funció del compliment d’objectius de gener i febrer, al març el mateix amb tots els mesos precedents. Però si sobtadament a l’abril cauen les vendes del comercial, es pot donar el cas que l'empleat es vegi de cop per sota dels nivells de vendes fixades en els seus objectius. Això fa que la remuneració que ja ha rebut en els mesos precedents sigui superior a la que li pertoca en l’acumulat, i si això es manté fins a final d'any, l’empresa exigeix la devolució.

“La caiguda és particularment dura en moments de l’any com l’estiu, quan pots no arribar als mínims exigits”, diuen fonts sindicals de la companyia. Aquest diari ha conegut casos d’empleats que deuen quantitats properes als 2.000 euros. Els que més pateixen aquesta situació són els que treballen en grans ciutats que es buiden en èpoques de vacances.

Cargando
No hay anuncios

Fonts sindicals apunten a l’ARA que això ha suposat un problema per als treballadors, que en alguns casos no tenen recursos per afrontar aquesta devolució, encara que l’empresa els ofereix períodes llargs per anar pagant, que arriben als deu mesos. Els treballadors asseguren que Ferrer ha estat històricament una empresa amb sous més baixos que el conjunt del sector, de manera que la dependència del variable és més elevada.

Incentius pactats

Ferrer ha volgut explicar que “té una alta orientació a les persones” i promou “una cultura de confiança”. En un comunicat, la farmacèutica recorda que “el sistema d’incentius està pactat amb la representació dels treballadors des de fa anys” i insisteix a dir que l’any passat va proposar canvis per “actualitzar el sistema” però no es va poder arribar a cap acord. “Actualment se segueix treballant per millorar-lo”, afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

Laboratoris Ferrer va tenir l'any 2020 una facturació de 555 milions d’euros amb un ebitda (benefici abans d'imposts, interessos i depreciacions) de 68 milions, cinc més que l'any anterior. En els darrers trimestres ha estabilitzat i fins i tot augmentat la plantilla i la situa en prop dels 2.000 empleats.