Economia20/01/2016

Sagnia a l'Íbex-35

Fins a 27 valors perden més d'un 10% des de l'inici d'any, però l'economia real no es veurà afectada, segons els experts

Albert Vidal
i Albert Vidal

BarcelonaEn gairebé qualsevol moment històric, un valor com el d’Enagás, que acumula una caiguda anual del 2,8%, estaria entre els pitjors de l’Íbex-35 i possiblement suscitaria sospites de tota mena sobre l’estat comptable de la companyia, sobre els seus resultats o sobre la seva gestió. Però l’actual no és qualsevol moment: Enagás, que efectivament acumula des de la primera sessió d’aquest any una caiguda del 2,8%, és ara per ara el millor valor de tot el selectiu espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La borsa espanyola està completant un inici d’any calamitós  que aquest dimecres ha viscut un nou capítol. La caiguda del 3,2% registrada per l’Íbex-35 s’acumula a les de les darreres setmanes i deixa un panorama insòlit: tots els valors de l’índex han perdut valor en aquests primers 20 dies de l’any. L’Íbex-35 ha tancat en positiu només quatre dies en tot l’any. El resultat és contundent: des de l’inici del 2016 l'indicador ja acumula una caiguda del 13%. Si el gener acabés avui, seria el pitjor mes de l'Íbex des del 2009. La tendència es dóna a les borses de tot el continent, però només Itàlia (-16%) empitjora les dades espanyoles. Frankfurt i París perden més del 10% i Londres s'hi deixa un 9%.

Cargando
No hay anuncios

Les ressonàncies d’aquesta dinàmica adquireixen aires històrics. El mínim de la crisi es va assolir el juliol de 2012, quan, amb Espanya a les portes de sortir de l’euro, es va arribar als 5.956 punts. Per als més pessimistes, hi ha un altre referent: el 2008, després de l’ensorrament de Lehman, va ser el pitjor any de la història del selectiu espanyol, amb una caiguda total del 39,4%.

Qüestió de sectors

Cargando
No hay anuncios

La patacada és d’unes dimensions poc habituals. Hi ha 27 valors que han perdut més d’un 10% del seu valor en vint dies i, d’aquests, sis han perdut més d’una cinquena part del que valien l'1 de gener. El cas del Banco Popular és especialment sagnant: s’ha deixat un 25% del seu valor aquest any, liderant les pèrdues del sector financer, un dels tres que més pateixen la desconfiança dels inversors. El banc que menys ha perdut aquest any és Bankinter, que tot i així acumula una caiguda de més del 10%. Els catalans també ho han patit: el Sabadell s'hi deixa un 12% i CaixaBank gairebé un 17%.

Un altre dels sectors més castigats és el de la construcció. Sacyr, OHL i ACS estan entre els més colpejats. També han patit especialment empreses que depenen del preu de matèries primeres: Repsol ha caigut més d’un 20% des del començament de l’any, i Acerinox i Arcelormittal han sortit encara més mal parades.

Cargando
No hay anuncios

De fet, segons els experts el baix preu del cru és el que justifica la debacle borsària d’ahir. El barril de Brent, el de referència a Europa, s'ha situat en nous mínims, ja al voltant dels 27 dòlars. Tot plegat ha desencadenat una volatilitat a la qual col·laboren els rumors de devaluació a països com la Xina, l'Aràbia Saudita o Rússia. La bona notícia és que, segons els analistes, aquesta crisi es quedarà als parquets i no traspassarà a l’economia real.

Perspectiva positiva

Cargando
No hay anuncios

De fet, aquest mateix dimarts l'FMI admetia  que l’economia mundial frenarà aquest 2016 però millorava les perspectives d’Espanya, que es converteix en una de les que més creixen a Occident. Potser per això Goldman Sachs treu dramatisme a la situació i afirma en un informe que la banca espanyola està infravalorada al mercat. Segons els seus càlculs, Santander, BBVA i CaixaBank (els tres bancs més grans) tenen un preu potencial un 40% superior a l’actual, mentre que el Popular té un preu objectiu un 56% més alt que l’actual.

El director general de GVC Gaesco Gestión, Jaume Puig, ha explicat aquest dimecres que aquest és el moment de comprar. Les cotitzacions, ha afirmat, “no reflecteixen el valor adequat de les empreses, que valen molt més que la seva cotització actual”. La seva anàlisi entén que la baixada actual de la borsa no es correspon amb els fonamentals de l’economia, ni espanyola ni mundial. “Som en una dent de serra”, ha explicat, per afirmar que la previsió de la gestora és que aquest any les borses acabaran pujant. Aquest expert creu que la caiguda actual és “soroll” i assegura que “és el moment de comprar”.