UE

La xifra de mares que treballen a mitja jornada és sis vegades més alta que la de pares

La diferència entre gèneres es redueix en els treballadors adults que no tenen fills a càrrec

Brussel·lesLa bretxa de gènere també es fa evident en la diferència entre pares i mares que tenen un contracte a mitja jornada, tant a l'Estat com al conjunt de la Unió Europea. Mentre que només el 4,1% dels homes amb fills a Espanya treballen un màxim de 20 hores a la setmana, fins a un 23,3% de les dones amb fills es troben en aquesta situació laboral. Així doncs, la taxa de les mares és 5,7 vegades superior a la dels pares, segons l'informe publicat aquest dilluns i basat en dades del 2023 de l'institut d'estadística de la Comissió Europea, l'Eurostat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas de l'estat espanyol no és ni de bon tros una excepció al bloc comunitari. De fet, la diferència entre homes i dones en aquest sentit encara és més elevada a tota la Unió Europea: hi ha un 5% de pares que treballen a mitja jornada, mentre que la taxa entre les mares és més de sis vegades superior, del 31,8%.

Cargando
No hay anuncios
Treballadors a mitja jornada a la Unió Europea
Persones entre 25 i 54 anys segons gènere i composició familiar

En canvi, les diferències de gènere en aquest sentit es redueixen quan es tracta de la població entre 25 i 64 anys que no tenen fills (no són pares ni mares). A l'Estat, per exemple, el percentatge d'homes assalariats a mitja jornada sense fills és més elevat que el dels pares i arriba al 6,5%. Tanmateix, la taxa de dones sense fills contractades a un màxim de 20 hores laborals és més baixa que la de les mares i es queda en el 17,2%. Per tant, la diferència és de 10,7 punts percentuals, 8,5 menys dels registrats entre els homes i les dones amb mainada a càrrec.

Cargando
No hay anuncios

Al conjunt de la Unió Europea el fenomen es repeteix. La taxa d'homes assalariats a mitja jornada ascendeix al 7,3% i la de dones en aquesta situació descendeix de manera substancial -fins a 10 punts percentuals- i se situa en el 20%. La diferència entre homes i dones sense fills que treballen a mitja jornada és de 12,7 punts percentuals a la UE, lleugerament més elevada que la taxa espanyola i molt més baixa que la dels assalariats amb fills, que és del 26,8.

Alemanya i Itàlia: grans diferències segons el gènere

Més enllà d'Espanya, la resta de grans economies de la Unió Europea també registren unes bretxes semblants o més exagerades, sobretot a Alemanya i Itàlia. A Alemanya, el 8,2% dels progenitors homes tenen aquesta mena de contracte a temps parcial, mentre que es troben en aquesta situació laboral fins al 65,4% de les dones amb mainada a càrrec. I, en el cas italià, la taxa dels pares assalariats a un màxim de 20 hores laborals és només del 4,8% i la de les mares és del 37,3%. És a dir, en els dos casos hi ha gairebé vuit vegades més mares assalariades a mitja jornada que no pas pares.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la segona economia de la Unió Europea, França, la situació és semblant a la d'Espanya. El percentatge dels pares que treballen un màxim de 20 hores a la setmana és del 5,6% i el de les mares és del 28,4%. Per tant, unes cinc vegades més.

Cargando
No hay anuncios

Als països més petits i pobres les diferències entre pares i mares també es fa evident, si bé en general el nombre de treballadors a mitja jornada és molt més baix que en els estats membres més rics. Per exemple, a Grècia el 2% dels pares treballen un màxim de 20 hores setmanals i un 11% de les mares es troben en aquesta situació laboral; a Croàcia les taxes són de l'1,5% i del 4,1%, i a Hongria de l'1,4% i del 6,3%.