Tecnologia

Wallbox anuncia acomiadaments per fer front a la crisi de l'automoció

La companyia reduirà un 15% els costos laborals i busca estalviar-se un total de 50 milions d'euros

Treballadors de Wallbox a la seva nova fàbrica a la Zona Franca.
2 min

BarcelonaWallbox ha anunciat aquest dijous una retallada de prop del 15% de la seva plantilla, que està integrada per 1.400 treballadors. La mesura, que va acompanyada d'una reducció de les despeses operatives, busca reduir en 50 milions d'euros els costos per a aquest any i respon a la reducció de les entregues de cotxes elèctrics propiciada per la falta de semiconductors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta de la primera onada d'acomiadaments de la firma catalana de carregadors per a vehicles elèctrics, que ha contractat el gruix de la seva plantilla en els últims dos anys. A finals del 2019 només tenia unes 250 persones contractades. L'empresa precisa que vol reduir en un 15% els seus costos salarials, però que això pot no encaixar amb la reducció del 15% de llocs de feina. Els acomiadaments seran majoritàriament a Espanya, on la companyia té el 80% de la plantilla.

L'any passat la previsió d'entregues en el mercat dels vehicles elèctrics era de 3,3 milions, però va quedar en 2,6 milions per la falta de xips, i ara la previsió per al 2023 torna a ser la xifra inicialment prevista per a l'any 2022, explica un portaveu de la companyia consultat per l'ARA. Wallbox ha explicat en un comunicat que aquestes mesures li proporcionaran "l'agilitat necessària" per seguir amb la trajectòria de creixement a llarg termini i aconseguir la rendibilitat quasi un any abans del previst.

"No ens prenem aquestes decisions a la lleugera. Aquesta és una decisió dolorosa. Treballem intensament per minimitzar l'impacte a tots els afectats i els trasllado la meva gratitud per la seva contribució a Wallbox", ha dit el seu cofundador i conseller delegat, Enric Asunción.

Cotització a la baixa

Tal com va avançar l'ARA, a finals del 2022 hi havia cert pessimisme al voltant de la companyia a causa de la caiguda del valor de l'acció, ja que des del dia del seu debut al parquet novaiorquès l'octubre del 2021, quan va arribar als 1.500 milions de dòlars (uns 1.293 milions d'euros), els títols de la firma s'han desplomat més d'un 60%.

Wallbox va tancar el tercer trimestre amb una facturació de 44,1 milions d'euros, fet que suposa un 140% més que en el mateix període del 2021, segons va anunciar al novembre, quan va revisar a la baixa els resultats de tancament d'aquest any, fins a unes previsions d'entre 154 i 164 milions d'euros, que suposarien un augment interanual d'entre el 115% i el 130%. Aquesta reducció obeeix a l'actual situació econòmica i al moment que travessa el sector de l'automoció, que viu un alentiment de les entregues. La companyia preveu presentar els resultats del quart trimestre l'1 de març.

Al novembre de l'any passat Wallbox va tancar una ampliació de capital de col·locació privada per valor de més de 40 milions, dissenyada per enfortir el balanç de l'empresa i disposar de capital per executar el pla estratègic. Entre els participants hi havia Iberdrola i Kensington capital, que són socis estratègics i accionistes; Quadis; Orilla Asset Management, ja accionistes i amb presència al consell d'administració, i el mateix Asunción.

Wallbox té dues fàbriques a Catalunya: una a Sant Andreu de la Barca i una altra a la Zona Franca de Barcelona, que va inaugurar l'abril del 2022 amb un total d'11.000 metres quadrats després d'invertir-hi nou milions d'euros. A l'estranger, compta amb una planta a la Xina i una altra a Arlington (Texas).

stats