UE

Von der Leyen respon a Trump amb el gran pla 'Europa primer'

Brussel·les es proposa grans fites per competir amb la Xina i els EUA, però no concreta quan desplegarà les mesures ni com pretén finançar-les

Von der Leyen en la roda de premsa d'aquest dimecres a Brussel·les.
29/01/2025
4 min
15
Regala aquest article

Brussel·lesLa Unió Europea ha rebut la tornada de Donald Trump amb precaució. Ha mirat d'esquivar les seves amenaces i li manté la mà estesa, però també li ha marcat els límits i ha advertit que, aquesta vegada, no pensa pecar de crèdula. Diu estar disposada a parlar amb el mateix vocabulari que el magnat novaiorquès i, fins i tot, a adoptar mesures semblants, encara que siguin de caràcter proteccionista. Brussel·les assegura que prioritzarà la defensa dels interessos dels europeus, per sobre de la resta de potències, sobretot dels Estats Units i la Xina. Així ho vol demostrar la Comissió Europea d'Ursula von der Leyen amb el llançament del gran pla Europa primer que ha presentat aquest dimecres. "Ja tenim un full de ruta. Ara el més important és aplicar-lo de pressa i amb unitat", ha dit la líder comunitària en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les principals mesures de l'estratègia és la priorització d'empreses europees en totes les licitacions públiques en sectors crítics i tecnològics. "En un context en què els altres grans actors internacionals imposen restriccions d'accés als seus mercats, Europa també ha de salvaguardar les seves pròpies capacitats", diu la proposta. Concretament, la Comissió Europea plantejarà una revisió de la directiva de contractacions públiques de la UE i pretén potenciar el seu sector tecnològic, sobretot les empreses emergents i les companyies europees que aposten per la innovació, així com per reforçar la seguretat tecnològica i les cadenes de subministrament. I, amb el mateix objectiu, Brussel·les llançarà una plataforma de compra conjunta de materials crítics, que són claus sobretot per a la indústria tecnològica.

Brussel·les tampoc es vol quedar enrere en el desenvolupament les noves tecnologies i, especialment, de la intel·ligència artificial. "A hores d'ara, només una de cada set empreses europees fa servir la IA", ha alertat Von der Leyen. En aquest sentit, veu crucial la potenciació de les factories d'IA, com la que s'instal·larà a Barcelona, i proposa la creació d'un núvol a escala europea per intercanviar informació a tot el territori de la UE. En la mateixa línia, la Comissió Europea remarca la necessitat de potenciar la inversió privada i pública a tots els estats membres, si bé no posa cap xifra d'inversió sobre la taula.

L'Europa primer de Von der Leyen no és l'única mesura que s'assembla a les iniciatives que Trump vol tirar endavant. Entre més, la conservadora alemanya també vol reduir de manera substancial la burocràcia europea i fer més eficients les administracions comunitàries. Segons Brussel·les, un dels principals obstacles d'una de cada tres empreses europees –sobretot les més petites– és l'excés de paperassa que han d'afrontar, especialment per accedir a fiançament públic. "La complexitat i la durada dels processos administratius fan Europa menys atractiva per invertir-hi que unes altres regions del món", alerta l'esborrany de la Comissió Europea.

Aquesta voluntat de desregulació ha estat criticada per l'oposició i diverses ONG ecologistes perquè consideren que és una esmena a l'ambiciós pla verd que Von der Leyen mateixa ha impulsat. Tot i això, la líder comunitària defensa que la UE mantindrà els objectius climàtics intactes i que, en tot cas, només pretén fer el camí de la transició energètica "més flexible i més adaptable", sobretot tenint en compte les empreses. De fet, aquest dijous Brussel·les obrirà un diàleg amb el sector automobilístic europeu, que es troba en plena crisi per la competència dels EUA i la Xina, per estudiar si redueixen les restriccions de contaminació que la UE té previst imposar als vehicles de combustió.

Sense fons ni mesures concretes

El problema del pla de Brussel·les és el mateix de sempre. Falta concreció sobre quines mesures pensa desplegar, no posa gairebé dates sobre quan les pretén llançar ni tampoc preveu cap pla de finançament per assolir totes aquestes fites grandiloqüents. De fet, l'informe de l'expresident del Banc Central Europeu (BCE) Mario Draghi, en què es basa el pla que presenta Von der Leyen aquest dimecres, assenyala que cal una gran inversió: uns 800.000 milions d'euros l'any. És a dir, prop del 4,5% del producte interior brut (PIB) del bloc europeu, una xifra que gairebé és quatre vegades la que va assolir el pla Marshall per a la reconstrucció d'Europa després de la Segona Guerra Mundial.

El mateix Draghi ha reclamat que cal emetre deute comú europeu i desplegar uns nous fons comunitaris, com els de la recuperació de la covid. Tanmateix, la divisió a la UE sobre el finançament està tornant a ajornar les mesures que esbossa Von der Leyen i que tenen el consens general dels estats membres. Una lentitud que contrasta, per exemple, amb la velocitat de Pequín o de Trump, que poques hores després de recuperar la Casa Blanca ja havia firmat un bon nombre de decrets i, entre altres coses, ha impulsat un pla d'inversió per al sector de la intel·ligència artificial dels EUA amb un pressupost d'uns 500.000 milions d'euros.

Tanmateix, Von der Leyen ha justificat que "els diners no ho són tot" i ha defensat que hi ha altres mesures que, almenys a hores d'ara, poden acostar la UE cap als objectius que es proposa. Així doncs, la líder comunitària ha instat els estats membres a fer un pas més cap a la unitat i, per exemple, culminar la unió del mercat de capitals, cosa que permetria tenir molta més capacitat d'inversió.

Amb tot, la presidenta de la Comissió Europea ha resumit aquest pla com el "full de ruta" que considera que la UE ha de seguir si vol preservar la societat del benestar europea i deixar d'anar perdent cada vegada més pes en l'escena internacional. "El nostre model s'ha basat en la força de treball barata, sobretot de la Xina, l'energia barata de Rússia i, parcialment, de l'externalització de la seguretat. Aquests dies s'han acabat", ha constatat Von der Leyen. D'aquesta manera, tal com va demanar Draghi, el pla Europa primer vol girar full d'una època ja passada i despertar d'una vegada l'endormiscada economia europea i impulsar l'inici del renaixement europeu en el nou ordre mundial.

stats