Von der Leyen anuncia un veto progressiu al petroli rus i l'exclusió del banc més gran de Rússia del Swift
També s'afegeixen oficials d'alt rang a la llista de sancionats i es prohibiran tres emissores públiques russes
Brussel·lesUn pas més per castigar l'economia russa. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest dimecres en la seva intervenció al ple de l'Eurocambra la proposta del sisè paquet de sancions contra Rússia per la invasió a Ucraïna, que inclou un embargament progressiu a les importacions de cru des de l'ex república soviètica. El petroli refinat es deixarà de comprar a finals d'any i el cru d'aquí a sis mesos. "Per ajudar Ucraïna, la nostra pròpia economia ha de mantenir-se forta", ha dit la presidenta de la Comissió davant el ple d'Estrasburg. La proposta ha costat setmanes de negociacions entre els vint-i-set països de la UE, que perquè tiri endavant l'han d'aprovar per unanimitat tot i que tenen diferents situacions de dependència d'aquest combustible fòssil. "No serà fàcil", ha admès la presidenta de l'executiu comunitari.
Per exemple, Hongria i Eslovàquia s'hi han oposat frontalment, perquè hi tenen un fort lligam i per això la proposta de la Comissió els dona un any més de temps per deixar de comprar cru rus, fins al 2023. També ho veia complicat Alemanya, peça clau d'aquest trencaclosques, i per això va apostar per un procés gradual de reducció de les compres de cru que permeti a algunes de les seves refineries fer els canvis necessaris per poder operar amb cru d'un altre origen. A tot això, cal que els vint-i-set països de la UE aprovin ara la proposta, per això inclou aquesta gradualitat i més flexibilitat per a Hongria i Eslovàquia i aquest dimecres Hongria insistia en el no. La proposta de la Comissió, que ara negocien els ambaixadors, també contempla prohibir el transport de petroli en totes les modalitats, segons l'esborrany citat per Efe.
El banc més gran de Rússia, fora del Swift
Però aquesta no és l'única mesura. S'afegeixen a la llista negra de sancionats fins a 58 individus i 17 entitats més, entre els quals hi ha el "carnisser de Butxa" o el cap de l'església ortodoxa del país, el patriarca Kirill, que va beneir la guerra com "l'operació especial" per mantenir la pau a Rússia. A més, s'amplia la llista de bancs exclosos de sistema d'intercanvi d'informacions Swift. S'hi inclou Sberbank, el banc més gran de Rússia, i dues altres entitats financeres. "Amb aquesta mesura arribem als bancs que són sistemàticament crítics per al sistema financer rus i la capacitat de Putin per destruir", ha dit la presidenta. També es prohibirà que les tres grans emissores públiques de Rússia puguin distribuir el seu contingut a la UE, sigui per cable, satèl·lit o internet. "Hem identificat aquests canals de televisió com a portaveus, que amplifiquen de manera agressiva les mentides i la propaganda de Putin", ha dit Von der Leyen, que ha afegit que a partir d'ara es prohibirà que consultores i spin-doctors ofereixin serveis a Rússia.
El detonant que va accelerar aquest sisè paquet de sancions va ser el tall de subministrament unilateral que Moscou va aplicar a Bulgària i Polònia per negar-se a pagar en rubles, com Putin va exigir en veure que la seva economia es ressentia de les sancions aplicades per Occident. Però aquest dimecres el Kremlin no s'ha arronsat: "Les sancions són una arma de doble tall", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, que avisa que el cost de les sancions per a la ciutadania europea augmentarà cada vegada més.
Malgrat això, el suport d'Europa a Ucraïna també s'intensifica per la via financera. La Unió Europea ja ha donat ajuts econòmics al país que lidera Volodímir Zelensky però la presidenta Von der Leyen també ha confirmat aquest dimecres que es prepararà un paquet de recuperació financera per aportar "inversions massives" que permetin reconstruir el país i ajudar-lo a fer les "reformes necessàries" que també li han de permetre complir els requisits que la UE li exigeix per entrar definitivament al club. Aquest paquet, ha dit la mandatària, s'assimilaria en certa manera al fons de recuperació antipandèmia perquè podria estructurar-se en un "sistema de fites i objectius per assegurar-se que els diners europeus realment funcionen per al poble d'Ucraïna i es gastin d'acord amb les normes de la UE".