Von der Leyen anuncia ajudes a la indústria en resposta als subsidis dels EUA i la Xina a les seves empreses
Brussel·les vol "agilitzar i simplificar" el desplegament dels fons de recuperació
Brussel·lesLa Unió Europea no es pensa quedar de braços plegats davant de la pluja de milions dels Estats Units i de la Xina a la seva indústria, que podria posar en perill la competitivitat del Vell Continent. Aquest dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat des del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa) que proposarà un pla d'inversions destinat a fomentar la transició energètica del teixit econòmic europeu i a reduir la dependència econòmica i estratègica. "Hem de ser competitius tirant endavant ofertes i iniciatives que les companyies troben fora de la Unió Europea", ha remarcat Von der Leyen.
En aquest sentit, la presidenta de l'executiu ha apostat per "agilitzar i simplificar" el desplegament dels fons comunitaris que ja estan aprovats de forma "temporal", tal com fa temps que demanen Alemanya, França o, entre altres estats membres, Espanya. Així, ha assenyalat que cal fer els procediments més "senzills" i tenir uns "models de desgravació fiscal més simples". "Les ajudes han de ser selectives, per a plantes de producció en cadenes de valor estratègiques de la tecnologia neta, per contrarestar la deslocalització provocada pels subsidis estrangers", ha afegit la presidenta de la Comissió Europea.
Tanmateix, Von der Leyen ha admès que fins ara els Vint-i-set no estan actuant de forma unitària i que cada país està fent la guerra pel seu compte, principalment Alemanya i França, que ja han destinat més del 80% de les subvencions nacionals del 2022 a potenciar la competitivitat de les seves companyies en plena guerra d'Ucraïna i en un context inflacionista. A l'estat espanyol, per exemple, aquest tipus d'ajuts només suposen el 9% del total.
Per aquest motiu, Von der Leyen ha avançat que vol tirar endavant una nova línia de subvencions comunitàries anomenada Fons de Sobirania Europea. Ara bé, Alemanya i els Països Baixos ja han dit que no troben que sigui necessari aprovar-la i recorden que encara s'han de desplegar els fons Next Generation. De fet, la presidenta de la Comissió Europea ha acceptat que és una iniciativa que "pot trigar bastant de temps" a dur-se a terme.
Un club de primeres matèries contra el monopoli xinès
Von der Leyen també ha proposat la creació d'un club de primeres matèries crítiques amb països com els EUA, el Regne Unit o el Canadà, per contrarestar el "monopoli" xinès en aquesta àrea. "Hem de reforçar les cadenes de subministrament i diversificar els proveïdors [...]. Europa, pel que fa a les terres estranyes, que són vitals per a la indústria tecnològica, actualment té una dependència del 98% de la Xina", ha insistit Von der Leyen.