MERCAT DE TREBALL
Economia15/11/2016

La vida laboral a Espanya s’allarga dos anys en una dècada

El canvi s’ha notat sobretot en les dones, que ara treballen cinc anys més que el 2005

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaEl temps de vida que passen treballant els espanyols s’ha allargat dos anys en l’última dècada. Ara estan actius laboralment gairebé 35 anys de mitjana, mentre que el 2005 aquest període no arribava als 33 anys. És una pujada de més de dos anys, un ritme de creixement per sobre de la mitjana europea. Però tot i això, en xifres absolutes la vida laboral a Espanya encara se situa mig any per sota del conjunt de la Unió Europea, on arriba als 35 anys i cinc mesos, segons les dades que ha fet públiques avui l’oficina d’estadística comunitària, l’Eurostat. Les xifres comparen l’expectativa del 2015 en relació al 2005, i fan referència al temps de vida laboral activa, amb independència de si durant aquest temps els ciutadans tenen feina o no.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Interpretar les dades sense el context social és complex, però per al professor d’economia de la UPF Xavier Cuadras “hi pot tenir a veure que els llocs de treball associats a malalties laborals, com la mina o la indústria, s’han reduït per l’auge dels serveis; per tant, col·lectius que abans demanaven incapacitats de manera molt prematura, ara es podrien haver reduït”. Cuadras també apunta, com un altre possible factor, que “ara també hi ha més dificultats per fer prejubilacions a causa de la crisi”.

Cargando
No hay anuncios

Qui més ha notat aquest canvi a l’alça són les dones. Segons aquestes estadístiques, les espanyoles han allargat la seva expectativa de vida laboral més de cinc anys, i encapçalen el rànquing amb les malteses, que en l’última dècada han allargat aquesta estadística més de 8 anys.

Així, de mitjana, les dones espanyoles que s’incorporen al mercat de treball tenen al davant 32 anys i mig de feina -una xifra molt similar a la mitjana europea-, mentre que fa deu anys aquesta mitjana no superava els 27 anys i mig en actiu. Les espanyoles tenen una expectativa laboral més llarga que les belgues, poloneses o gregues. En canvi, queden per sota d’altres països com Portugal, Alemanya i els països nòrdics, on la xifra supera els 38 anys de vida laboral.

Cargando
No hay anuncios

Per al professor Cuadras aquestes dades es poden relacionar amb el fet que “durant molts anys la taxa de participació de les dones en el mercat laboral ha sigut més baixa que la dels homes”. Aquest expert afegeix que “potser això no afecta les noves generacions, però fins no fa gaires anys moltes dones deixaven de treballar amb la maternitat”.

Els homes treballen més anys

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la pujada és una de les més notables, les dones a Espanya encara tenen una expectativa de vida laboral cinc anys inferior a la dels homes, que supera els 37 anys. De fet, en el cas dels homes, el temps que passen en edat de treballar ha retrocedit pràcticament un any, fins als 37,2 anys. Estan per sota de la mitjana europea. Fa deu anys, en canvi, l’expectativa era pràcticament de 38 anys.

El fet que els homes tinguin més anys de feina al davant que les dones és una tendència generalitzada a tot Europa, amb una única excepció, la de Lituània. En aquest país l’expectativa laboral dels homes no arriba als 35 anys i, en canvi, en el cas de les dones se situa en els 35,1 anys.

Cargando
No hay anuncios

En conjunt, l’expansió de dos anys de la vida laboral a Espanya, fins a arribar pràcticament als 35 en total queda molt per sota del temps que es passen treballant de mitjana als països nòrdics. A Islàndia és on més es dilata aquest període de la vida: arriben a 46,6 anys laboralment actius. Però no són els únics, Suècia també supera els 41 anys, Suïssa els 42, i Noruega i Dinamarca superen els 39 anys. Alemanya i el Regne Unit també queden per sobre de la mitjana europea amb 38 anys de vida laboral de mitjana.

Els motius d’aquestes diferències també són diversos, però Xavier Cuadras apunta: “Hi ha països en els quals la gent gran pot fer compatible treballar amb la pensió des de fa molt de temps. A Espanya això no està gaire incentivat, mentre que en d’altres països l’empresari està més disposat a contractar en aquestes condicions”. A l’altre plat de la balança hi ha Itàlia. Segons les dades de l’Eurostat, en aquest país la vida laboral activa s’estima en uns 30 anys. A Bulgària, Grècia, Bèlgica, Croàcia, Hongria i Polònia la xifra tampoc supera els 33 anys.