PATRONALS

Victòria judicial de Foment contra la Generalitat

El TSJC suspèn cautelarment el decret de l'exconseller Felip Puig per recalcular la representativitat de les patronals catalanes

Victòria judicial de Foment contra la Generalitat
Elena Freixa
16/02/2016
2 min

BarcelonaFoment del Treball s’imposa judicialment a la Generalitat i atura el procediment amb el qual es pretenia recalcular el pes real de representativitat que tenen les principals patronals a Catalunya. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar ahir la suspensió cautelar d’una part central del decret aprovat pel conseller anterior d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l’ARA, el jutge considera que assignar aquestes quotes de representació és una competència del govern espanyol tal com consta recollit a l'Estatut dels Treballadors. A més, la sentència qüestiona el cens d’associats que el Govern exigia a les organitzacions per justificar el seu pes.

El pronunciament del TSJC, tot i que cautelar, és una nova victòria de Foment del Treball i Fepime (adscrita a Foment) en la batalla que l’enfronta no només amb la Generalitat sinó també amb Pimec, única gran patronal que defensava l’elaboració del cens. L’article suspès pel TSJC, el 7, va ser el que va motivar la denúncia de Foment als tribunals. D’una banda, obligava les patronals a aportar el cens d’empreses associades per tornar a repartir el pes de representació i, de l’altra -qüestió central-, dictava que quan es demostressin vincles entre dues patronals (com passa amb Foment i Fepime) les empreses només podrien figurar en una de les dues. El conflicte amb Foment va fer que el conseller Puig aturés l’elaboració del cens a l’espera d’un pronunciament del jutge.

Un altre dels arguments del TSJC per suspendre el decret del Govern és el fet que dues de les tres organitzacions a les quals afecta l’hagin impugnat i que l’única amb interès en una nova regulació és Pimec (que apareix com a codemandada). Pimec critica l’actual mapa de representativitat, que reparteix el mapa patronal atorgant un 50% de drets de representació a Foment, un 25% a Pimec i un 15% a Fepime.

Pimec ja ha enterrat del tot els plans de fusió amb FomentUna pugna enrevessada

La representativitat de Fepime és l’origen de la discòrdia. Aquesta patronal reclamava històricament tenir veu i vot en el panorama patronal català i va aconseguir aquests drets als jutjats després del silenci administratiu de la Generalitat el 2013. Pimec mai hi ha estat d’acord i va aconseguir que el Govern fes una ordre en què retirava els privilegis de patronal més representativa a Fepime mentre en paral·lel iniciava tot un nou procediment (amb el decret) per recalcular el pes de les organitzacions.

Foment del Treball va contraatacar portant tant l’ordre com el decret als tribunals. El 7 de gener passat, el TSJC ja va suspendre cautelarment l’ordre que marginava Fepime i ara arriba una segona victòria amb la suspensió cautelar de l’article 7 del decret.

La nova consellera de Treball, Dolors Bassa, no es pronuncia i ha instat a la discreció sobre el conflicte. En paral·lel, però, manté converses amb els líders de les patronals per arribar a un acord en aquest conflicte.

stats