Vestager defensa una ‘taxa Google’ a escala global i no individual
La comissària europea de Competència adverteix d'una fragmentació del mercat si la mesura no s'aplica conjuntament
MadridLa comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, no veu amb bons ulls que els estats membres impulsin individualment -com farà el govern espanyol- un impost a determinats serveis digitals, la coneguda com a taxa Google. Vestager va advertir ahir d’una fragmentació del mercat si la mesura no es posa en marxa a escala global. “És una molt mala idea” que no es faci conjuntament, va assegurar en un acte a Madrid. Tot i això, Vestager es va mostrar comprensiva amb els països que l’han posat en marxa sense esperar un pacte mundial. “Entenc per què els països ho estan fent pel seu compte i no m’hi oposo”, va subratllar.
Segons l’avantprojecte de llei que va presentar el govern de Pedro Sánchez, l’Estat aplicarà un gravamen del 3% a multinacionals tecnològiques que facturin més de 3 milions d’euros a Espanya i 750 milions a la resta del món. El govern socialista ha decidit impulsar la taxa per recaptar 1.200 milions d’euros i ajudar a quadrar els comptes del 2019, però la idea no és seva. La taxa Google és un impost que fa temps que es negocia a escala global, en el marc de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Negociació europea
També s’està intentant pactar entre els socis de la Unió Europea, però els compromís dels governs de la UE és posar-la en marxa a escala comunitària només si el pacte global no s’arriba a produir. La idea és tancar un acord europeu abans de finals d’any -i no aplicar la taxa fins dos anys després, només si fracassa la via OCDE-, però tampoc està clar que hi hagi consens entre els Vint-i-vuit. Alguns socis, com Irlanda, Suècia o Dinamarca, no hi donen suport.