Economia23/12/2019

La venda de Saba s'encalla

L'alt preu que demana Criteria frena una operació que ja es donava per feta a l'estiu

Albert Martín
i Albert Martín

BarcelonaEls últims serrells de l'operació no s'acaben de concretar. Criteria, braç inversor de La Caixa, porta mesos intentant tancar la venda de Saba, l'empresa catalana d'aparcaments de la qual controla el 99% del capital. Segons ha pogut saber l'ARA, el principal impediment per tancar l'operació està en les altes pretensions de Criteria pel que fa al preu.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts coneixedores del dia a dia de les negociacions donaven per fet a l'agost que l'operació es tancaria abans que s'acabés l'estiu. Però passada la tardor, i a punt d'acabar l'any, Saba segueix sent una companyia controlada pel primer grup empresarial de Catalunya. "Es vendrà al setembre al millor postor", asseguraven a l'agost fonts financeres.

Cargando
No hay anuncios

Al setembre, però, no hi va haver novetats. Expansión va publicar aleshores que el fons d'inversió Macquarie era un dels candidats a comprar l'empresa, encara que també hi ha hagut manifestacions d'interès per part de Mirova i de l'australiana First State. Fins i tot ha analitzat l'operació Proa Capital, accionista de Saba fins al juliol del 2018. Llavors la filial de La Caixa va adquirir el 49% de Saba a Torreal, KKR i Proa per 438 milions d'euros, amb la qual cosa va arribar al 99% de l'accionariat.

I ara, a punt d'acabar l'any, l'operació no acaba de tancar-se. "No hi ha res a curt termini, segueix tot obert", explicava aquesta setmana un portaveu de Criteria. Les mateixes veus admetien que "ja hi havia OK polític", però negaven que el preu hagi estat l'únic impediment. "No només es mira el preu, també el pla industrial", afegien, recordant la històrica relació existent entre directius de Saba i de Criteria.

Cargando
No hay anuncios

Ball de xifres

Una de les hipòtesis que circulen al sector apunta que Criteria estaria demanant 1.500 milions d'euros per l'empresa d'aparcaments, quantitat que al sector veuen desproporcionada. "Amb una oferta així Criteria ja hauria firmat", diuen algunes veus. Sigui quin sigui el preu d'una empresa que el juliol del 2018 estava valorada en 880 milions, fonts coneixedores de la negociació assenyalaven que les pretensions de Criteria eren massa elevades.

Cargando
No hay anuncios

L'operació arriba en ple debat sobre la política inversora de Criteria. El hòlding inversor de La Caixa ha canviat d'estratègia en els últims temps, en què ha passat de tenir grans participacions en algunes de les principals empreses de l'Íbex-35 a fer petites inversions (que no comunica) en multinacionals per poder diversificar el risc geogràfic i sectorial i quedar al marge del control dels consells d'administració.

Cargando
No hay anuncios

El principal exponent d'aquesta política és la venda d'Abertis, joia de l'univers La Caixa, que va ser venuda per més de 18.000 milions d’euros. Però pel camí també hi ha hagut constants desinversions a CaixaBank i la pèrdua de control de Naturgy, en què, tot i ser el principal accionista, són dos fons els que, combinats, exerceixen el poder.

Malgrat això, fonts de l'empresa afirmen que l'actual política blinda les necessitats de la Fundació La Caixa (la tercera més gran del món, amb una despesa anual superior als 500 milions d'euros) i que les inversions de Criteria tenen un valor superior al que tenien el 2015, quan el grup encara no havia canviat la seva política.