Agricultura

Vaques confinades: l’última guerra de Vox i el PP amb el govern espanyol esquitxa el camp

El govern de Castella i Lleó es veu obligat a fer marxa enrere en la flexibilització dels controls de tuberculosi al sector boví

MADRIDCastella i Lleó està al focus mediàtic per un canvi legislatiu de Vox i el PP, que governen en coalició a la comunitat. En aquest cas, la problemàtica esquitxa el camp i, particularment, el sector boví. La crisi ha obert una nova guerra amb el govern espanyol i ha deixat imatges de ramaders de la zona assaltant un edifici de la junta de Castella i Lleó, disturbis que han acabat amb un detingut i una dotzena de policies ferits. El motiu de fons: la flexibilització del control de la tuberculosi al sector boví.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pam a pam. Tot va començar el 10 de maig, quan la conselleria d'Agricultura del govern autonòmic, en mans de la ultradreta de Vox, anunciava una resolució que flexibilitzava el protocol sanitari de sanejament del sector boví i que, entre altres qüestions, vetllava pel control de la tuberculosi entre aquest bestiar. Des de fa anys, Espanya i la Unió Europea compten amb rigoroses normes perquè aquesta malaltia que afecta els animals salvatges, com ara els senglars o les guineus, no es propagui a les vaques i als seus derivats alimentaris, des de la carn fins a la llet, cosa que podria acabar afectant els consumidors.

Cargando
No hay anuncios

Com que és una malaltia contagiosa, els protocols preveuen restriccions en els moviments dels animals i fins i tot sacrificis obligatoris –pels quals es compensa els ramaders– en el cas d'infecció. Per això, la decisió del govern autonòmic va fer saltar les alarmes i, automàticament, va generar la reacció del govern espanyol: dies després, el ministeri d'Agricultura limitava el moviment del bestiar boví a Castella i Lleó en sis de les deu províncies. A més, assenyalava que la decisió "vulnerava la normativa estatal i europea". Paral·lelament, presentava un recurs al Tribunal Superior de Castella i Lleó, a qui l'Advocació de l'Estat també li havia demanat la suspensió de la resolució de Vox i el PP.

Finalment, el tribunal ha decidit suspendre de forma cautelar el canvi legislatiu del govern autonòmic, que s'ha vist obligat a fer marxa enrere. La conselleria d'Agricultura autonòmica (Vox) ha decidit suspendre la seva pròpia resolució, cosa que també ha portat al ministeri d'Agricultura a aixecar la limitació del moviment del bestiar boví a partir d'aquest dijous.

Cargando
No hay anuncios

"Això no impedeix que seguim defensant que [el canvi normatiu] és legal", ha expressat el conseller d'Agricultura autonòmic, Gerardo Dueñas (Vox), en roda de premsa aquest dimecres. Dueñas ha defensat que es tractava d'una "mesura recollida al programa electoral, que vol donar suport al sector ramader, que està en una situació complicada", ha dit. El to, però, era més suau que el que expressava el vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), fa només uns dies, quan defensava la flexibilització dels controls "davant les imposicions de l'Agenda 2030 del ministeri i Brussel·les".

Cargando
No hay anuncios

Problema "històric" i "utilització política"

El cert és que el camp va ser un dels temes centrals de l'última campanya electoral a la comunitat, de les quals va sorgir el primer govern autonòmic amb presència de l'extrema dreta. Els partits es disputaven el vot dels agricultors amb promeses que, un cop s'han materialitzat, han quedat en paper mullat: l'últim exemple, la flexibilització dels controls de la tuberculosi. D'aquí que la resposta d'una part del camp a aquesta problemàtica s'hagi acabat traduint en una "mala imatge" del sector, assumeix Juan Luis Delgado, president d'Asaja Salamanca, en declaracions a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Darrere els disturbis hi havia l'organització Unión por la Ganadería, de la qual Delgado també és portaveu. El sector critica que "històricament no se'ls ha fet cas" i que "fa 40 anys que [a Castella i Lleó] tenen el mateix problema". "[L'assalt] és fruit del cansament i de no veure solucions", opina Delgado.

Cargando
No hay anuncios

El sector ramader a Castella i Lleó sosté que la seva situació és "particular". El fet que hi predomini molta ramaderia extensiva, és a dir, a l'aire lliure, el bestiar té més contacte amb la fauna salvatge. "Beuen aigua als abocadors dels animals i després aquests s'infecten. El que es demana és que es controli la fauna, perquè, per molt que es matin vaques, la tuberculosi no desapareixerà", apunten des d'Asaja Castella i Lleó, que recorden les "pèrdues econòmiques" que genera la situació.

Els veterinaris denuncien "il·legalitats"

"El que s'ha posat en evidència és que no es pot utilitzar la falsedat per generar falses expectatives davant d'un sector tan important", apuntava la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquesta setmana. "La situació és molt greu", ha afirmat el ministre d'Agricultura, Luis Planas, aquest dijous, que ha dit que el suport és "total" cap al sector, "però no es pot evitar la realitat ni l'evidència científica. Vox està inoculant pràctiques contràries a la seguretat i sanitat animal i això no es pot permetre", ha manifestat.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les veus polítiques, els veterinaris també s'han posat les mans al cap. Concretament, els directors de la campanya de sanejament a cada província de Castella i Lleó van emetre un informe "objectiu i independent" en què "s'evidencia que la resolució [del govern autonòmic] en uns casos ignora i en d'altres contradiu la normativa nacional i comunitària; està plena d'il·legalitats, transgressions i incongruències sanitàries, a banda d'una vergonyosa redacció", van denunciar els veterinaris dies després de fer-se pública la flexibilització dels protocols.

Silenci del PP

El PP, que és qui té la presidència del govern autonòmic, ha optat pel silenci. Abans d'això, Vox ja l'havia arrossegat a una altra polèmica sanitària. El plantejament de Vox, amb el suport inicial del PP, obligava els metges a fer escoltar el batec del fetus o a fer-se una ecografia 4D a totes les dones que volguessin avortar. Una proposta, però, que també va acabar en no res davant les crítiques de sanitaris i juristes.

Cargando
No hay anuncios