La Vall de l'Hidrogen té projectes que sumen 1.200 M€ d'inversió
Es podrien crear 4.300 llocs de treball i estalviar 415.000 tones de CO2 anuals
BarcelonaLa Vall de l'Hidrogen, la iniciativa per impulsar l'hidrogen verd a Catalunya com a vector energètic, ja compta amb 160 socis entre empreses i institucions i té 44 projectes madurs que podrien generar una inversió de 1.200 milions d'euros, segons ha informat aquest dijous la Universitat Rovira i Virgili (URV). Aquests projectes ja madurs podrien donar feina directa a unes 2.000 persones i crearien 2.300 llocs de treball indirectes. A més, en cas que es realitzessin permetrien l'estalvi anual de 415.000 tones de CO₂ a l'any.
Actualment, els esforços de la Vall estan centrats, sobretot, en madurar i integrar els projectes al voltant de l’hidrogen sorgits dels 160 socis que en formen part, per tal de fer-los més viables i competitius i, al mateix temps, per presentar-los de la manera més eficient a les convocatòries per accedir als fons europeus. En total són prop de 70 les iniciatives, moltes en fase de disseny però algunes ja a punt per implementar-se, amb les quals es treballa des de la Vall. En aquest sentit, són 44 els projectes especialment madurs i preparats per fer-se realitat.
Entre aquests projectes n’hi ha de generació d’energia renovable; de producció, emmagatzematge, distribució i ús d’hidrogen; de mobilitat, com per exemple les flotes d’autobusos propulsats per hidrogen previstos per a les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona; de recerca, desenvolupament i innovació, i, finament, de socialització i formació, com és el cas, per exemple, del màster interuniversitari en tecnologies de l’hidrogen, que ja s’està cursant. En l’horitzó pròxim hi ha la creació d’un gran clúster de producció i consum d’hidrogen renovable al pol petroquímic de Tarragona, amb una central d’electròlisi que produirà 25.000 tones d’hidrogen renovable cada any.
La Vall de l’Hidrogen de Catalunya, formada actualment per 98 empreses, 41 institucions i ens públics, 11 associacions i clústers i 8 centres de coneixement i recerca, està coordinada per la URV i compta amb el lideratge empresarial d’Enagás i Repsol i l’impuls de la Generalitat, la patronal química de Tarragona (AEQT), el Port de Tarragona, la Diputació de Tarragona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A més, la URV, l’IREC, l’ICIQ i l’Eurecat formen l’aliança de coneixement, ciència i tecnologia de la Vall.