Economia30/12/2020

La Unió Europea tanca un acord d'inversió amb la Xina després de set anys de negociació

El pacte permet als inversors europeus un accés més gran al mercat xinès

Ara
i Ara

Les negociacions entre la Unió Europea i la Xina s'han acabat aquest dimecres: Brussel·les i Pequín han tancat un acord d'inversió que discutien des de feia set anys. El pacte permet als inversors europeus tenir més accés al mercat xinès, inclosa l'obertura de noves oportunitats "importants", segons ha dit la Comissió Europea en un comunicat. "Les companyies de la UE es beneficiaran d'un tracte més just a l'hora de competir al mercat xinès", afegeix l'organisme. L'acord preveu millorar la transparència sobre els subsidis públics que atorga la Xina, prohibir que les empreses estatals discriminin els inversors estrangers i la transferència forçosa de tecnologia.

Inscriu-te a la newsletter El pànic a TrumpInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, el Consell Europeu ha apuntat que els inversors europeus tindran un "accés sense precedents" a la Xina i que l'acord permetrà "reequilibrar les relacions comercials i d'inversió" entre la UE i el gegant asiàtic.

Cargando
No hay anuncios

El principi d'acord arriba després d'una trucada entre el president xinès, Xi Jinping, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, el president del Consell, Charles Michel, i els líders d'Alemanya i França, Angela Merkel i Emmanuel Macron. Fonts oficials de la Unió Europea asseguren que aquest punt de trobada suposa una fita important en les relacions entre les dues potències, i que l'acord requilibrarà el lligam que mantenen perquè conté disposicions importants sobre desenvolupament sostenible, inclòs el clima, el medi ambient i les normes laborals. "L'acord és un pas endavant important en l'autonomia estratègica de la Unió Europea, que actua com un actor global defensant els seus propis interessos i valors", afegeixen les mateixes fonts.

Cargando
No hay anuncios

"La Unió Europea té el mercat interior més gran del món. Estem oberts als negocis però volem reciprocitat, igualtat de condicions i valors", ha assegurat Von der Leyen a Twitter. L'objectiu és aconseguir "un comerç més equilibrat i oportunitats de negoci". Al seu torn, el president de la Xina, Xi Jinping, ha assegurat que l'acord suposarà una "important contribució" en la construcció d'una "economia mundial oberta". El mandatari ha afegit que aquest pacte també servirà per impulsar la recuperació després de la pandèmia i per reforçar la confiança internacional en la globalització econòmica i el lliure comerç.