Brussel·les renuncia a crear un veritable fons europeu de garantia de dipòsits

La Comissió Europea planteja a canvi un sistema de préstecs per als fons de cada estat membre

Cues davant d’un caixer a Atenes el 2015, en plena crisi financera.
Laia Forès
11/10/2017
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea ha decidit desar en un calaix una de les propostes més significatives per completar la unió bancària: el fons de garantia de dipòsits, un paraigua europeu finançat pels bancs per garantir fins a 100.000 euros als clients en cas de fallida d'una entitat financera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La normativa comunitària actual ja preveu que, en cas de fallida, els clients no es quedin sense els seus estalvis, però qui garanteix que els estalviadors cobrin són els fons de cada país. Del que es tractava era de crear un únic fons europeu per compartir els riscos.

Davant el bloqueig de la proposta per part d'un grup de països encapçalats per Alemanya, Brussel·les ha decidit aquest dimecres ajornar 'sine die' la proposta i, a canvi, posar-ne una altra a sobre de la taula molt menys ambiciosa i més "pragmàtica".

La creació d'un veritable fons europeu de garantia de dipòsits, per compartir a nivell europeu alguns dels costos de les fallides bancàries, continua formant part dels objectius de la unió bancària, però, ara per ara, no té data de posada en marxa.

Iniciativa en dues fases

Brussel·les proposa una iniciativa menys ambiciosa que implica que els fons estatals i el fons europeu comparteixin pèrdues. La proposta es posarà en marxa en dues fases: en la primera, el 2019, els fons de cada estat membre continuarien garantint els dipòsits, però el fons europeu podria oferir préstecs als estatals si no compten amb prou liquiditat quan es produeixi una fallida. En una segona fase, encara sense data, el fons europeu assumiria directament les pèrdues però només d'una part.

Ara els estats membres hauran d'analitzar la nova proposta de la Comissió Europea. Brussel·les confia que la rebaixa de l'ambició de la proposta serveixi per aconseguir el vistiplau d'Alemanya i de la resta de socis que no veien amb bons ulls el fons europeu de garantia de dipòsits.

stats