L'impacte de la pandèmia

Última empenta d'Espanya per garantir el sí de Brussel·les al pla de reformes

Les vicepresidentes Yolanda Díaz i Nadia Calviño es reuneixen amb la Comissió Europea per tancar els últims serrells

Brussel·lesÚltima empenta del govern de Pedro Sánchez per assegurar-se el vistiplau de Brussel·les al pla de reformes que li ha de permetre obrir l'aixeta dels 140.000 milions d'euros que li corresponen dels fons antipandèmia europeus. Primer serà la vicepresidenta tercera, Yolanda Díaz, que aquest dijous es reunirà amb el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, per parlar de les qüestions laborals del pla. Després serà la vicepresidenta segona, Nadia Calviño, qui divendres matindrà també una reunió virtual amb Dombrovskis. "Queden només qüestions de detall, però molt laborioses", deia Calviño la setmana passada després de tornar a assegurar que Espanya entregaria el pla a Brussel·les abans del 30 d'abril.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests últims detalls són els que Díaz i Calviño volen acabar de tancar amb la Comissió Europea, després de mesos d'intenses negociacions en què l'executiu comunitari no s'ha cansat de reclamar més concreció en les inversions i hi ha hagut discrepàncies principalment en pensions i mercat de treball. Brussel·les no va rebre amb bons ulls que es reincorporés l'actualització de les pensions en funció del cost de vida. El que vol la Comissió és, sobretot, que Espanya demostri que el sistema de pensions és sostenible a llarg termini.

Cargando
No hay anuncios

L'altra gran reclamació endèmica des de Brussel·les a l'Estat és resoldre l'elevada temporalitat del mercat laboral espanyol i l'elevat atur estructural, sobretot entre els més joves. Però el govern de Sánchez està encara amb reunions amb els agents socials sobre aquestes qüestions i probablement no podrà presentar un pla prou embastat. Per això ha necessitat mantenir converses des de l'octubre amb funcionaris i comissaris europeus. En les últimes setmanes, les exigències de la Comissió s'han centrat en reclamar més detalls de les inversions que es volen fer i el calendari de compliment. Una vegada hi hagi llum verda, Espanya rebrà un 13% de tots els diners que li corresponen i després s'haurà de sotmetre a l'avaluació constant de les fites i objectius que es fixin al pla.