La UE intenta superar les divisions per vetar el petroli rus
Brussel·les ultima les noves sancions, que ja tenen el suport d'Alemanya, però Hongria manté el no
Brussel·les"És una càrrega dura, però estem a punt". Amb aquesta contundència el govern alemany aplana el camí perquè la Unió Europea deixi de comprar petroli a Rússia, una mesura que ha d'encapçalar el sisè paquet de sancions que la Unió fa setmanes que negocia no sense dificultats. Són paraules del ministre d'Energia germànic, Robert Habeck, a l'arribar a la reunió extraordinària amb els seus vint-i-sis homòlegs europeus a Brussel·les, convocada després que Rússia tallés unilateralment el subministrament de gas a Polònia i Bulgària. A la capital belga tota la maquinària està en funcionament des d'aleshores per intentar endurir així el càstig contra Putin, però cada vegada és més complicat mantenir la unitat.
Si el motor econòmic de la Unió, Alemanya, ja no és el problema, aleshores què passa? Doncs que no només és el país germànic qui és altament dependent dels combustibles fòssils russos. Hongria, Eslovàquia i Itàlia, entre d'altres, mantenen forts lligams energètics amb l'exrepública soviètica. "La posició d'Hongria sobre les sancions al petroli i al gas rus continua sense canvis. No hi donem suport", ha piulat el portaveu del govern de Viktor Orbán. Més enllà i tot ha anat el secretari d'Estat hongarès, Gergely Gulyas, que ha assegurat que "mai" donaran suport a aquestes mesures i que, per tant, no té sentit que la Comissió Europea avanci en la proposta.
El president del Consell Europeu, Charles Michel, i el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, s'han mostrat diverses vegades convençuts que aquestes sancions arribarien tard o d'hora perquè mentre la Unió intenta ofegar l'economia russa amb sancions milionàries continua finançant el Kremlin a través de les encara més milionàries factures pels combustibles fòssils que hi compra. Es va començar pel carbó en el cinquè paquet, però ni a la pràctica ni de manera simbòlica està sent suficient.
Reserves de gas
Rússia va contraatacar amb l'exigència que els pagaments de gas es fessin en rubles per intentar enfortir de nou la seva moneda, afeblida per les sancions. Davant la negativa de la UE, el Kremlin va tallar unilateralment el subministrament de gas a Polònia i Bulgària, i aquest és el motiu pel qual s'han reunit aquest dilluns els ministres d'Energia. De fet, que Rússia hagi tancat l'aixeta no ha atemorit Polònia, que ha sigut una de les veus que han reclamat amb més contundència que s'aturin les compres de petroli i gas rus a tota la UE: "És el pròxim pas, urgent i absolutament necessari, i ha de ser tingut en compte en les sancions", ha dit la ministra de Clima i Medi Ambient polonesa, Anna Moskwa, que ha demanat "solidaritat" als països que no estan d'acord amb la mesura.
La interrupció de subministrament a Polònia i Bulgària, però, sí que s'interpreta com un "senyal" que Rússia pot fer el mateix amb altres països, en paraules de la comissària europea d'Energia, Kadri Simson. Per això, Brussel·les reitera que el país liderat per Vladímir Putin no és un soci fiable i pressiona per activar plans de contingència i, sobretot, omplir les reserves per sobre del 80%, com exigirà la Comissió a partir del setembre que ve. D'aquestes qüestions i de com buscar proveïdors alternatius també n'han parlat els ministres d'Energia aquest dilluns a l'espera de concretar les regulacions sobre les reserves energètiques i les compres conjuntes.
Els vint-i-set comissaris europeus debatran sobre les noves sancions aquest dimarts, segons ha confirmat Simson, que, com la ministra francesa del ram, Barbara Pompili, ha confirmat que s'estan enllestint noves sancions després d'un cap de setmana intens de converses amb els representants de cada soci europeu davant la UE, però encara no han arribat a bon port. Les opcions que hi ha sobre la taula impliquen un embargament gradual i la rebaixa progressiva del consum de petroli, com ha demanat Alemanya, que encara té una refineria totalment dependent d'aquest recurs. També, segons Reuters, s'estudia l'opció d'eximir Hongria i Eslovàquia de la mesura, cosa que permetria sortejar el seu veto però que a la pràctica implica trencar la unitat del bloc europeu en contra de Rússia per primera vegada des que va començar la guerra.