La UE retira Suïssa i els Emirats Àrabs de la llista de paradisos fiscals

Les jurisdiccions més perjudicials segons la UE passen de quinze a nou

Portada de l'informe 'La il·lusió fiscal' d'Intermón Oxfam.
i Júlia Manresa
10/10/2019
2 min

Brussel·lesTornen a reduir-se la llista de paradisos fiscals, que s'havia ampliat abans de les eleccions europees. Aquest dimecres els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea han acordat retirar d'aquest llistat de jurisdiccions Costa Rica, Suïssa i els Emirats Àrabs, entre d'altres. Els Emirats Àrabs només han estat a la llista set mesos. Els ministres de la UE consideren que aquests països han fet les reformes pertinents o compleixen els requisits després d'haver estat inclosos a la llista. D'aquesta manera la llista negra es redueix de nou a quinze jurisdiccions considerades paradisos fiscals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, els Emirats Àrabs surten de la llista perquè la UE considera que "han aprovat les reformes necessàries". Aquest llistat de jurisdiccions sospitoses es va posar en marxa el desembre del 2017 i avalua (sense cap capacitat sancionadora) si els països compleixen amb els requisits mínims de transparència, justícia fiscal i respecte a les normes internacionals per evitar el trasllat de beneficis d'un país a un altre o la reducció real de la base imposable. La UE revisa de manera periòdica que es compleixin aquests requisits i per això s'ha aprovat aquest dimecres l'eliminació d'alguns països. Això sí, la llista ignora les jurisdiccions europees que sí que podrien ser considerades paradisos fiscals, com assenyalava un informe del Parlament Europeu, que apunta directament a set països de la UE.

Tot i això, els ministres d'Economia i Finances reunits a Luxemburg es feliciten per l'"eficàcia" de la llista i asseguren que el fet que se'n puguin eliminar països com ara els Emirats Àrabs per haver complert requisits prova que funciona. Una altra jurisdicció problemàtica són les Illes Marshal, que també surten de la llista però que no cauen del tot, sinó que passen a l'anomenada llista grisa, on hi ha països que encara es considera que necessiten canvis. Justament d'aquesta llista grisa cau Suïssa, que ha eliminat cinc règims fiscals que la UE considerava perjudicials. També en cauen Costa Rica, Albània, Sèrbia i les illes Maurici, que, segons el comunicat dels Vint-i-vuit, "han implementat abans dels terminis fixats totes les reformes necessàries per complir amb els criteris de bona governança fiscal".

Ara bé, segons Chiara Putaturo, l'assessora en fiscalitat i desigualtat d'Oxfam Intermón considera que, si bé és cert que Suïssa ha eliminat els seus règims fiscals problemàtics, "encara ofereix grans incentius fiscals i baixos impostos a les empreses" i que, per tant, "continuarà atraient les empreses que volen evitar pagar la porció justa dels impostos que els toca pagar".

"La UE ha d'enfortir els seus criteris per a la llista de paradisos fiscals, per fer-la una eina efectiva en la lluita contra l'evasió fiscal. Hauria de donar suport també a una discussió per a una reforma global que pugui ajudar a aconseguir una base mínim d'impostos efectiva", apunta aquesta experta d'Oxfam.

D'aquesta manera, després dels canvis aprovats aquesta setmana, a la llista negra hi ha: Samoa Americana, Belize, Illes Fiji, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, les Illes Verges dels Estats Units i Vanuatu. A la llista grisa encara hi ha 33 jurisdiccions.

stats