La UE acorda el mecanisme europeu que podrà obligar a liquidar bancs a punt de fer fallida
Els líders europeus ratificaran aquest dijous el pacte polític en la cimera que se celebra a Brussel·les
Brussel·lesDesprés de 12 hores de negociacions, els ministres d'Economia de la Unió Europea han estat capaços de tancar un acord polític pel mecanisme de resolució, una de les potes de la unió bancària. El mecanisme inclou una autoritat única, formada per un consell que decidirà sobre les reestructuracions i liquidacions en futures crisis bancàries i la creació d'un fons de resolució a cada estat membre amb aportacions del sector bancari.
La idea principal del mecanisme és que les futures crisis bancàries no les paguin els ciutadans sinó que siguin els mateixos bancs i els seus acreedors els qui n'assumeixen el cost. Segons l'acord, només es recorrerà a diners públics si les quitances i els fons de resolució estatals no són suficients per evitar la fallida. Brussel·les defensava la creació d'un únic fons comunitari però Alemanya ha frenat la proposta i ha imposat un fons per a cada soci. El fons únic europeu s'ha ajornat almenys fins el 2026.
El punt més polèmic, que ha rebut crítiques dels dirigents del Banc Central Europeu, és el de l'autoritat única. Finalment no serà la Comissió Europea qui exercirà el paper d'autoritat única amb poder per decidir si un banc s'ha de tancar. Alemanya ha imposat que l'autoritat sigui un consell format per representants dels estats membres. El consell prendrà les decisions i la Comissió Europea només les ratificarà.
Els caps d'estat i de govern de la UE es reuniran dijous i divendres en l'última cimera de l'any. La trobada servirà per ratificar l'acord. A partir d'ara, les negociacions seguiran entre el Consell i el Parlament Europeu, institució que també haurà de donar el vistiplau.