GUERRA COMERCIAL
Economia07/01/2019

La UE consolida els aranzels sobre l’acer

Brussel·les reforça les barreres comercials en resposta als Estats Units

Leandre Ibar
i Leandre Ibar

BarcelonaLa guerra comercial entre la Unió Europea i els Estats Units continua ben viva. La Comissió Europea ha anunciat la intenció de convertir en permanents els aranzels del 25% sobre 26 productes derivats de l’acer. Aquestes tarifes estan vigents des del mes de juliol passat, tot i que de manera provisional, i es van aprovar com a resposta europea a la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de taxar l’entrada d’acer estranger per protegir els productors del seu país.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió va comunicar la setmana passada a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) la necessitat d’augmentar els aranzels sobre l’acer, primer pas -necessari, segons la normativa de l’OMC- per aprovar-los definitivament al Consell Europeu aquest mes de gener. D’aquesta manera, els països afectats per les noves tarifes tenen un període de temps per consultar la UE sobre la nova normativa. La Comissió calcula que els nous aranzels entraran en vigor el mes que ve.

Cargando
No hay anuncios

L’aranzel del 25% és exactament equivalent al que va imposar l’administració nord-americana. Amb tot, la UE justifica la decisió amb un estudi en què conclou que en els últims mesos ha augmentat significativament la importació d’acer, mentre que “la indústria europea encara no s’ha recuperat plenament de la crisi mundial de l’acer”. Els aranzels presenten lleugeres modificacions respecte als que hi ha en vigor ara per “preservar els fluxos comercials tradicionals”, segons l’executiu europeu. Però les tarifes únicament s’aplicaran a partir del moment en què se superi un límit d’importacions anuals a Europa, i tindran una durada de tres anys -i a partir de llavors es revisaran.

La indústria siderúrgica nord-americana, que en el passat va ser un dels grans motors industrials del país, fa dècades que està en retrocés a causa de la competència de països com ara la Xina i Rússia. Els estats industrials i miners de l’Oest Mitjà on s’instal·laven la majoria de plantes de producció dels Estats Units van ser claus en la victòria del president Donald Trump el 2016, que havia promès augmentar les mesures proteccionistes per afavorir la relocalització de llocs de treball i protegir les empreses locals de la competència estrangera.

Cargando
No hay anuncios

La soja no queda afectada

No obstant això, la UE sí que ha autoritzat l’ús de les faves de soja procedents dels Estats Units per produir biocombustibles. Segons la Comissió Europea, “és una bona notícia” que ajudarà els productors nord-americans a “consolidar la seva posició” a la UE, on ja controlen la meitat del mercat-el Brasil en té un 36%.

Cargando
No hay anuncios

La importació de soja nord-americana va augmentar un 112% entre el 2017 i el 2018, segons la Comissió Europea. La soja era un dels productes que Trump i Juncker havien inclòs en el seu acord per millorar les relacions comercials entre els dos territoris el juliol passat, juntament amb els productes mèdics, farmacèutics i químics.