L'atac rus a Ucraïna

La UE ajorna a finals de mes les mesures per abaixar la factura de la llum

Brussel·les presentarà les pròximes setmanes propostes concretes per desvincular el preu del gas de l'electricitat

Brussel·lesCaldrà encara una nova cimera perquè la Unió Europea prengui mesures concretes per aturar l'escalada de la factura de la llum. Després de la reunió informal de Versalles d'aquesta setmana, la Comissió Europea es dona dues setmanes per presentar als líders propostes específiques per abordar l'encariment de l'electricitat de cara a la nova reunió que tindrà lloc el 24 i el 25 de març. Són dues setmanes més durant les quals els ciutadans europeus previsiblement continuaran pagant factures elèctriques rècord, però tenint en compte l'escepticisme amb què la UE es mirava mesures com intervenir el preu de la llum i desvincular-lo del gas ara fa un mes, és un gran avenç.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A finals del 2021, països com Espanya, Portugal i Itàlia ja començaven a pagar preus desorbitats per l'electricitat, fruit d'una escalada relacionada amb el preu del gas i amb Rússia. Aleshores, el govern de Pedro Sánchez va començar una croada a Brussel·les per demanar d'actuar. El mercat elèctric majorista és europeu i, per tant, la regulació és comunitària. Tot i això, ni la Comissió Europea ni països com Alemanya i els nòrdics es mostraven disposats a permetre intervenir el mercat perquè insistien que es tractava d'un problema transitori. En aquell moment, l'executiu europeu es va limitar a presentar una guia amb les mesures que es podien prendre a escala estatal respectant la legislació vigent i poca cosa més, perquè defensaven aferrissadament que l'actual disseny del mercat elèctric europeu era el més "eficient".

Cargando
No hay anuncios

Victòria per a Espanya

Però la guerra ho ha canviat tot i ha donat la raó a les peticions espanyoles. El dinovè punt de la declaració de Versalles que han segellat aquesta setmana els Vint-i-set deixa clar el gir: "Impulsarem i considerarem de manera urgent les opcions concretes en base a la comunicació de la Comissió Europea del 8 de març per abordar l'impacte de l'augment dels preus de l'energia en la nostra ciutadania i empreses, especialment per als més vulnerables i pimes", diu el text, que fixa la data clau els dies 24 i 25 de març. Dit en paraules planeres, els líders estan oberts a estudiar les mesures que Brussel·les va posar aquesta setmana sobre la taula, entre les quals s'assenyala la possibilitat de fixar un límit temporal i fins i tot gravar els beneficis caiguts del cel de les elèctriques per compensar l'encariment de la factura.

Cargando
No hay anuncios

La mateixa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha confirmat aquest divendres que l'executiu comunitari presentarà a finals de mes propostes concretes per "limitar l'efecte contagi" del preu del gas al preu de l'electricitat. França i Espanya han liderat la campanya per poder fixar un topall al cost de la llum des de fa mesos, i sembla que és la via que obrirà Brussel·les a finals de mes. Però amb la guerra, Brussel·les també s'ha obert a anar més enllà i Von der Leyen ha anunciat aquest divendres que a mitjans de maig presentarà una anàlisi per "optimitzar" el disseny del mercat elèctric, una reforma més profunda que demana Madrid i que ha obert una finestra d'oportunitat per al president espanyol, que ha anunciat una gira europea per promoure la seva pròpia proposta.

Cargando
No hay anuncios

"Però els consumidors necessiten una reducció ara", ha admès la presidenta Von der Leyen. Per això, Brussel·les ja està posant en marxa un nou esquema temporal que permeti concedir ajuts d'estat de manera extraordinària a les empreses més afectades per l'augment dels preus, les pimes més afectades i indústries que per funcionar requereixen un elevat consum elèctric.

Tot plegat va acompanyat d'una estratègia àmplia i ambiciosa per reduir dos terços la dependència europea del gas rus aquest any i reduir-la del tot d'aquí al 2027, segons la data que ha posat damunt la taula la mateixa Von der Leyen. Brussel·les presentarà propostes més concretes per assolir aquests objectius a mitjans de maig, però a grans trets –i segons la declaració pactada aquesta setmana– es tracta de diversificar els proveïdors, augmentar el consum de gas liquat i biogàs, desenvolupar el mercat de l'hidrogen a Europa i, sobretot, accelerar al màxim la inversió en renovables. També es garantirà que les reserves de gas estiguin al 90% de la capacitat abans de començar l'hivern i es prioritzaran les inversions per interconnectar els països més mal connectats a la xarxa comuna europea, com Espanya, Portugal i Itàlia.