Uber fitxa la consultora de Montañola i Cima
Els exdiputats van fundar la seva companyia el 2016
Barcelona“Només estem disponibles a Madrid, però veiem que hi ha una oportunitat de negoci i volem veure si podem donar-hi resposta; a Barcelona, per exemple, la nostra aplicació es va obrir més d’un milió de vegades només el 2016”. Així explicava Carles Lloret, director general d’Uber a Espanya, l’estratègia de l’empresa nord-americana per afrontar els obstacles amb què topa a Catalunya.
I per “donar resposta” a la demanda que percep a Catalunya, Uber ha fet tot el possible tant per adaptar-se a les normes com per influir en els legisladors. És per això que va contractar la consultora Diplolicy, fundada el novembre de l’any passat i que compta amb només dos treballadors. Ara bé, no són empleats qualssevol: són Roger Montañola i Xavier Cima.
El primer va ser diputat per CiU entre el 2010 i el 2015, i el segon va ser diputat pel mateix partit entre el 2013 i el 2015. Montañola i Cima van obrir el 29 de novembre passat Observatori 2050, amb un capital social inicial de 6.000 euros. Aquesta empresa amb seu a la rambla de Catalunya de Barcelona és el paraigua sota el qual opera Diplolicy.
Tal com van fer constar al Registre Mercantil, la consultora es dedica a “tota classe de serveis d’assessorament en els àmbits polític, econòmic, legal, d’organització empresarial, tecnològic i industrial, organització de cursos i conferències, màsters i cursos de postgrau”. Observatori 2050 i la marca Diplolicy consten al registre de lobis de la Generalitat, on admeten que mantenen comunicacions amb “autoritats i empleats públics vinculats a l’elaboració de projectes normatius”.
Segons ha pogut saber l’ARA, Uber és un dels clients d’aquesta consultora, que aspira a facturar aquest any al voltant de 300.000 euros. Contactat per aquest diari, Montañola va exposar que la consultora es dedica tant a “l’anàlisi d’escenaris reguladors i institucionals arreu” com a “ajudar a aterrar empreses que venen a Europa però es troben una regulació diferent”.
L’empresa no vol confirmar per quines altres empreses treballa. Tal com explica Montañola, la consultora signa acords de confidencialitat amb els clients. No obstant, diverses fonts del sector expliquen a l’ARA que l’empresa de mobilitat fundada per Travis Kalanick n’és un, i l’empresa ho admet. Al sector també es dona per fet que Agbar recorre als serveis de Diplolicy, però la companyia d’aigües ho nega. L’exlíder dels joves d’Unió Democràtica sí que explica que una de les empreses per a les quals treballen és una tecnològica que es dedica al transport de paqueteria amb drons i que està estudiant adaptar-se a la normativa vigent. Montañola afegeix, però, que aquest client “no és Amazon”.
Un sector hostil
Un sector hostilMontañola, de 31 anys i llicenciat en ciències polítiques, no tenia experiència en consultoria. Sí que en té Xavier Cima, que va treballar 12 anys al sector. El cert és que amb Uber tindran feina: l’empresa opera a Espanya només a Madrid amb llicències VTC i es troba enmig del debat d’un sector hostil, el del taxi. Al maig, l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE va fer un pronunciament no definitiu on deixava entreveure que la posició definitiva de la institució obligarà la companyia a treballar amb llicències.
Aquesta, justament, és la posició que defensaven els taxistes: que Uber és una empresa de transport i que, per tant, ha de tenir llicències per funcionar. L’empresa, en canvi, opina que el seu negoci base era posar en contacte particulars i demana estar regulada com a empresa de “serveis de la societat de la informació”. En tot cas, si es confirma el dictamen, tindria escassa repercussió per a l’empresa a Europa, perquè Uber té des de fa un temps els serveis amb llicència com a principal negoci al continent.
Per mirar de desllorigar el seu futur, Uber està en mans d’advocats i lobis. I a Catalunya, en concret, en les dels exdiputats Roger Montañola i Xavier Cima.