Turisme

El turisme recupera els nivells prepandèmia i es disparen els preus al juliol

Catalunya rep un de cada quatre turistes estrangers que visiten Espanya

BarcelonaEl nombre de turistes que van visitar Catalunya aquest passat mes de juliol va assolir nivells equiparables als anys previs a la crisi, quan havia batut rècords. A més, segons les dades de conjuntura turística hotelera de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicades aquest dimecres, els preus van augmentar més d'un 25% en comparació amb el juliol del 2021.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el total de turistes que van pernoctar a Catalunya durant el mes passat va fregar els 2,47 milions, mentre que al global d'Espanya van ser més de 12,3 milions. És a dir, Catalunya va acollir gairebé un de cada cinc viatgers a l'Estat. Les xifres catalanes superen en un 1,2% les del juliol del 2019, l'últim any abans de la pandèmia, mentre que les espanyoles es troben un 1,4% per damunt de les de tres anys enrere. Ara bé, tot i les elevades xifres en nombre de viatgers, les pernoctacions en hotels encara van ser un 4% inferiors a les del mateix mes del 2019.

Cargando
No hay anuncios

De tots els turistes rebuts per Catalunya, el 61% van ser estrangers, 1,5 milions, mentre que els residents a Espanya van ser poc més de 950.000. El pes del turisme estranger és molt superior a Catalunya que la mitjana estatal, on el nombre de visitants provinents d'altres països era just del 50%. Catalunya acull una quarta part dels visitants estrangers d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Les dades de l'INE mostren que l'activitat s'ha recuperat sense cap canvi de model, després d'un 2020 amb el sector molt aturat i un 2021 en què es va recuperar l'activitat en l'àmbit intern espanyol però el turisme internacional va continuar paralitzat tot l'estiu per culpa dels repunts de contagis del covid arreu del continent. Tot i alguns debats –poc centrats en el sector i més entre experts i administracions– per deixar enrere el sol i platja i virar cap a un model amb menys impacte social i mediambiental, i amb feines de més qualitat, el retorn de la normalitat un cop passada la pandèmia ha tornat a deixar la costa catalana i la ciutat de Barcelona entre les principals destinacions, un fet extrapolable també a la resta de l'Estat: les destinacions preferides van ser les Balears, Andalusia, les Canàries i el País Valencià, a banda de Catalunya (segona en nombre de visitants només per sota de les Balears).

Cargando
No hay anuncios

Per destinacions, a Catalunya, la ciutat de Barcelona va tornar a ser la preferida per la majoria de turistes estrangers, amb 623.000 pernoctacions en hotel de visitants de tercers països en un mes, a les quals cal sumar les 128.000 pernoctacions d'espanyols. A la resta del país, la Costa Brava, la Daurada i la barcelonina van registrar 544.000, 464.000 i 449.000 pernoctacions, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, el sindicat Comissions Obreres ha reclamat en un comunicat un canvi estructural per fer un turisme "més sostenible i de més valor afegit". El sindicat ha celebrat que, arran de l'aprovació de la nova reforma laboral, hagi caigut el nombre de llocs de feina temporals al sector en favor de contractes fixos discontinus, tot i que reclama controls de les administracions per assegurar que aquest tipus de feines no es converteixen en una "porta del darrere" per mantenir la precarietat laboral al sector.

Els nivells d'ocupació van superar també amb escreix els de l'any passat. A Barcelona els hotels van omplir el 78% de les places disponibles durant tot el mes, que representen el 86% de les habitacions. I a la costa les xifres són una mica inferiors, però igualment elevades: la Costa Brava va tancar el juliol amb el 74% de les places ocupades; la Costa Daurada, amb el 76%, i la costa central, amb el 71%.

Cargando
No hay anuncios

Per municipis, a més de Barcelona, que va tornar a liderar el rànquing, Salou (Tarragonès) i Lloret de Mar (Selva) es van trobar entre els deu amb més pernoctacions d'Espanya. Les xifres no inclouen dades de pisos turístics, ni càmpings ni cases rurals.

Cargando
No hay anuncios

Preus a l'alça

Les bones notícies per a la indústria turística, però, van més enllà de la recuperació de les xifres de visitants i de les pernoctacions hoteleres. Els preus cobrats pels hotels (que inclouen nits d'habitació i altres serveis) també s'han disparat, concretament un 25% en comparació amb el juliol de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

La tarifa mitjana diària dels hotels espanyols va ser de 121,4 euros, davant dels 103,14 euros de fa tres anys, mentre que a Catalunya es va elevar fins als 124,38 euros, per sobre dels 96 euros de fa un any.