Turisme

El turisme omple Barcelona i frena a la costa en un estiu de preus rècord

El sector s'apropa a les xifres del 2019 però acusa la reobertura de mercats més barats

BarcelonaSi bé l'any 2023 està cridat a ser l'any del gran retorn del turisme, la recuperació de les xifres d'abans de la pandèmia sembla produir-se de forma desigual. L'onada inflacionària, l'alentiment de la zona euro i l'entrada en joc de destinacions més econòmiques han derivat en un estiu de màxims a Barcelona, però també de fre a la costa i a l'interior, amb un juliol fort, un agost sòlid i un setembre folgat en reserves.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades oficials són inequívoques: Catalunya està recuperant ja alguns dels registres d'abans de la pandèmia. El Principat va rebre 2,31 milions de turistes estrangers el juliol, tan sols un 2,5% per sota del 2019, i un global de 2,56 milions de viatgers en hotels, en aquest cas per sobre del mateix mes de fa quatre anys. També va acumular més de 8,12 milions de pernoctacions, quedant-se a 36.500 del juliol del 2019, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El rècord històric d'aquestes tres variables en un juliol es va registrar l'any 2017. Però, com s'han distribuït aquests turistes?

Cargando
No hay anuncios

Barcelona, trencant registres

Després d'una primavera impulsada pels grans esdeveniments, que fins i tot van arribar a disparar el preu d'algunes habitacions fins als 1.000 euros la nit, la capital catalana ha continuat surfejant l'onada de turistes amb uns preus que l'acosten a la lliga de les grans capitals europees, com Londres, París i Roma.

Cargando
No hay anuncios

Segons diversos hotelers consultats per l'ARA, aquest estiu ha estat de màxims per partida doble a Barcelona: habitacions més cares que mai i una ocupació que voltava el 95%, és a dir, un 100% tècnic. Els hotels han acollit així turistes de més poder adquisitiu. "Per part nostra, ha estat una temporada boníssima, potser millor el juliol que l'agost, que ha sigut més reserva d'última hora. Ha estat un estiu esplèndid i el setembre es presenta molt millor, ja que quasi hem complert pressupost en els tres hotels", explica la directora d'operacions de la cadena Yurbban Hotels, Norma Galofré, que compta amb tres establiments a la ciutat. De fet, segons dades de la plataforma de comerç hoteler SiteMinder, el novè mes de l'any arrenca amb les millors xifres de reserves hoteleres dels últims cinc anys a Espanya, concretament un 17% per sobre del 2019.

El director general de l'Hotel Avenida Palace, Albert Álvarez, també fa un balanç positiu perquè han superat la campanya d'estiu d'abans de la pandèmia: "Hem mantingut la mateixa ocupació, per sobre del 90%, a un preu mitjà un 18% per damunt del 2019. El turista que ens ha arribat és de més qualitat". La cadena Abac Group també ha viscut un juliol millor que l'agost: els seus quatre hotels de Barcelona han rondat una ocupació mitjana d'entre el 93% i el 96%, per sobre del 2022 i similar a la del 2019, però amb un preu mitjà entre un 5% i un 10% superior. "L'hotel tres estrelles que tenim al Born ha estat al 97% d'ocupació a l'agost, amb un preu mitjà de 175 euros", afegeix el seu director general, Héctor González.

Cargando
No hay anuncios

Recuperació quasi absoluta a la costa catalana

El sector turístic de sol i platja, així com el de l'interior i de muntanya, fa una valoració més continguda d'aquest estiu, ja que, tot i fregar les grans xifres d'abans de la pandèmia, les expectatives d'un gran estiu han deslluït una campanya que no deixa de ser bona als ulls de les federacions sectorials.

Cargando
No hay anuncios

Una tendència a una despesa més baixa amb estances més curtes, la no substitució del turista rus, que representava el 13% de les pernoctacions a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre i practicava un turisme de llarga estada, i la reactivació del turisme balcànic i sud-europeu, amb Grècia i Albània com a grans exponents que han competit amb l'oferta catalana, han mantingut les xifres en nivells de l'any passat.

"Per a nosaltres ha estat un juliol molt irregular, hem notat alguna desviació cap a l'agost, i creiem que també es desplaçarà cap al setembre i l'octubre", explica a l'ARA el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier Guàrdia, que no parla de normalitat absoluta al sector, tot i xifrar en un 90-95% l'ocupació al mes d'agost, i apunta al bon temps que ha fet a Europa com un element més a tenir en compte: "Això ha fet que no hi hagi hagut una recuperació absoluta. Aquest any hem trobat reserves molt tardanes".

Cargando
No hay anuncios

Per al president de la Federació d’Hostaleria de la província de Lleida, Josep Castellarnau, hi ha hagut dues dinàmiques: mentre que al Pirineu l'estiu ha estat bo, amb ocupacions de fins al 85% en els caps de setmana de juliol, a la plana de Lleida les xifres han estat més modestes, en un estiu caracteritzat per les altes temperatures. "Podem donar la campanya com a bona, no és una campanya de rècord, però sí amb molta ocupació", conclou Castellarnau.

La mitjana d'ocupació a la Costa Brava ha estat del 75%, deu punts menys que l'any passat; a l'agost del 89%, però també per sota del 2019 i de les previsions del mateix sector. "Venint de l'any passat teníem expectatives més altes; per a l'abril, maig i juny hi havia molta reserva. Hotelers i operadors turístics ja deien que s'estaven frenant les reserves. S'esperava una mica més", explica la portaveu de la federació d'hostaleria de les comarques de Girona, Marina Figueras. Al Ripollès, la Garrotxa i la Selva, l'ocupació ha voltat entre el 60% i el 70%. Tot i això, l'augment de preus, de l'entorn del 10%, ha compensat la davallada.

Cargando
No hay anuncios

Marxa el turista nacional, torna l'europeu

Una de les causes que poden explicar aquest estiu de quasi rècord és el comportament del turista nacional. Les últimes dades de turistes estrangers publicades per l'INE freguen els màxims de fa quatre anys, gràcies a l'augment de rutes aèries, que ha afavorit la presència de nord-americans, i l'activitat dels operadors turístics s'ha reactivat pràcticament del tot.

Cargando
No hay anuncios

"Hi ha un canvi respecte a l'any anterior: el 2022 encara hi havia un turisme nacional que no es va atrevir a fer vacances de llarga distància, que ja no l'hem tingut aquest any. Ha acabat marxant i ha sigut substituït pel turisme natural: l'europeu", malgrat els elevats preus dels bitllets d'avió aquest estiu, explica el president de la patronal de les agències de viatge Acave, Jordi Martí, en declaracions a l'ARA.

Tot i no complir expectatives a la costa catalana i no acabar de superar les xifres del 2019, el sector fa un balanç positiu d'un estiu que resisteix l'onada inflacionista i pot desembocar en un any rècord per a aquesta indústria. L'últim informe de CaixaBank Research preveu que el PIB del sector a Espanya creixerà un 6,5% el 2023 i superarà l'activitat del 2019. Si els preus pugen i la demanda es manté, els millors números també poden servir per recuperar aquells que van deixar el sector per les condicions laborals: "Amb aquestes tarifes, podrem millorar les condicions del personal", anticipava Galofré.

Cargando
No hay anuncios