Turisme

El turisme no remunta a Espanya

L'activitat al sector va caure l'any passat fins a nivells del 2003, segons Exceltur

MADRIDDesprés de l'any negre que va suposar el 2020 per al turisme, fruit de l'inici de la pandèmia, el sector havia posat totes les seves esperances en la recuperació de l'activitat el 2021. Finalment, el desig s'ha complert a mitges. Si bé els nivells de l'activitat han millorat, el PIB turístic continua encara un 42,8% per sota dels nivells prepandèmia, segons l'informe trimestral Perspectives Turístiques del lobi Exceltur, fet públic aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el turisme va generar l'any 2021 un total de 88.546 milions d'euros, segons l'informe, cosa que es tradueix en una recuperació del 57,2% del PIB prepandèmia (el 2019 el sector va tancar amb 154.738 milions d'euros). La xifra de l'últim any també suposa 36.039 milions d'euros més que el 2020 (any que va tancar amb només 52.539 milions) i eleva el pes de l'activitat en el PIB del conjunt de l'economia espanyola al 7,4%, davant del 5,5% amb què va acabar el primer any de pandèmia. Segons Exceltur, les xifres situen l'activitat a uns nivells que no es donaven des de l'any 2003, amb l'excepció del 2020, quan el turisme a Espanya va tocar fons per culpa dels confinaments i les diferents tandes de restriccions a les fronteres imposades per les autoritats per frenar els contagis.

Cargando
No hay anuncios

"El 2021 ha generat una tendència al sector esperançadora però intermitent", ha reconegut el vicepresident executiu de la patronal turística, José Luis Zoreda, aquest dijous. Organismes com el Banc d'Espanya han apuntat que l'evolució del sector estava "complint amb les expectatives", tot i les diferents onades de la pandèmia que ha hagut d'anar esquivant. En aquest sentit, Zoreda ha reconegut que si bé l'estiu va deixar un bon gust de boca, sobretot gràcies a la demanda interna, el mes de desembre i la variant òmicron s'han traduït en un tancament "en fals" de l'any i una amenaça per al començament del 2022. De fet, aquesta sisena onada que s'està experimentant actualment a Espanya, però també a gran part d'Europa, provocarà una caiguda del 33,2% de les vendes el primer trimestre del 2022, en comparació amb els primers tres mesos del 2019, segons el mateix informe.

Ara bé, per a Exceltur, l'escenari actual no resta optimisme al futur. Aquest any la patronal estima que es generin 135.461 milions d'euros, és a dir, un 87,5% del que es va generar abans de la pandèmia, i que, per tant, es recuperin fins a 47.000 milions més en comparació amb el 2021. Si es compleix aquest escenari, el 2022 el turisme tindria un pes del 10,5% sobre el total de l'economia espanyola, 3 punts més que l'any passat. Precisament la setmana que ve Madrid reunirà els principals actors del sector en una nova edició de Fitur, la fira internacional del turisme, que se celebra per primer cop en pandèmia i es calcula que hi passaran unes 90.000 persones, lluny de les 255.000 persones que hi van assistir el gener del 2020, just abans de la crisi sanitària.

Cargando
No hay anuncios

Millora de l'ocupació

Però la sensible millora del sector durant l'any passat no es va traslladar a l'ocupació. En comparació amb el 2019, el descens mitjà de l'ocupació turística va ser d'un 24,7% al llarg del 2021. De fet, aquest és el sector en què més lent ha sigut el ritme de recuperació de treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Segons les últimes dades del ministeri de la Seguretat Social, del total de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) la gran majoria (un 32%) són empleats d'agències de viatges, seguits dels treballadors del transport aeri (un 10%). Per la seva banda, Exceltur calcula que hi ha uns 78.000 empleats menys afiliats que abans de la pandèmia.

Recuperació hotelera

Qui aquest dimecres també ha fet un balanç de l'activitat és el sector hoteler, que també s'ha vist afectat per les últimes onades de contagis, sobretot l'òmicron, que ha comportat la cancel·lació massiva de reserves aquest Nadal. Malgrat això, el primer trimestre del 2022 la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), la principal patronal estatal, espera que es multipliquin per cinc les reserves i que els preus recuperin els nivells del 2019. "Estem en el camí de la recuperació", ha dit Jorge Marichal, president de Cehat.

Cargando
No hay anuncios

Els hotels espanyols han salvat l'any gràcies al bon comportament del mercat estatal en un moment de dificultats per a la mobilitat entre països. El mercat britànic, el que més turistes envia a Espanya (un 18% del total el 2021, per sota del 21% del 2019), és el que s'ha comportat pitjor, però Marichal espera que l'eliminació de "barreres" impulsades pel govern del Regne Unit –com l'obligatorietat de fer-se una PCR al tornar i de fer quarantena–, permetrà que la demanda d'aquest país creixi aquest hivern i sobretot de cara a l'arribada del bon temps.