Turisme

El turisme frena l'embranzida al juliol

El nombre de visitants estrangers i la seva despesa no creixia tan poc a Catalunya des de la pandèmia

BarcelonaEl sector turístic català acomiada la temporada estival amb xifres a l'alça en nombre de visitants estrangers i també en despesa turística, però ho fa afluixant el ritme al juliol: el creixement d'aquests dos indicadors ha estat el més baix en un mes de juliol des de la pandèmia. En total, Catalunya va rebre 2.394.535 turistes internacionals, un 3,7% més que fa un any, i van gastar 3.127,3 milions d'euros, un 2% més.

Cargando
No hay anuncios

Aquests dos increments són molt inferiors al ritme que s'havia registrat els últims quatre anys: els creixements del juny superaven el 10% i els del juliol del 2023 superaven el 15% en el cas del nombre de visitants i el 18% pel que fa als diners que es gasten. Mentre en despesa turística la xifra ha arribat a un nou rècord, el nombre de visitants internacionals encara no ha recuperat els nivells anteriors a la pandèmia, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En canvi, Espanya va registrar al juliol el seu rècord de turistes estrangers, amb 10,8 milions de visitants, un 7,26% més que el mateix mes de l'any anterior, i també va assolir màxims en l'acumulat des del gener, amb 53,4 milions de persones.

Alhora, la despesa diària mitjana per turista (el que gasta de mitjana per dia cada turista), situada en 220 euros, va caure un 0,7% aquest juliol, igual que la despesa total per persona (el que es gasta cada turista durant tota la seva estada), que es va situar en 1.306 euros, un 1,5% menys. Són dues dades excepcionals perquè és la primera vegada des de la pandèmia que aquests valors baixen. La durada mitjana dels viatges es va quedar en els 5,94 dies, una mica menys que l'any passat, també.

Cargando
No hay anuncios

El juliol, una excepció

Totes aquestes dades contrasten amb les acumulades des de principis d'any, ja que tot i registrar un juliol amb un creixement fluix, Catalunya acumula un 10,48% més de turistes internacionals des del gener. Això s'explica perquè l'abril, el maig i el juny van ser mesos més forts que en l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

De fet, aquesta tendència ja es va observar fa unes setmanes amb les dades de l'enquesta d'ocupació hotelera de l'INE, que directament mostraven una reducció de l'1,5% del nombre de viatgers que van pernoctar en hotels respecte al juliol de l'any passat, amb 2.531.714 persones. Això només havia passat al mes d'abril a Catalunya, amb una caiguda bastant superior (-8,6%).

Cargando
No hay anuncios

"Estic d'acord amb les dades. Creixem un 4% respecte al juliol i l'agost de l'any passat, però és cert que els altres mesos estàvem creixent amb un percentatge més elevat. Tot i això, al juliol i l'agost hem superat l'ocupació del 90%, mentre que en els altres mesos hi ha hagut una pujada de preu espectacular. És en aquests dos últims mesos que s'ha regulat a la baixa", explica a l'ARA la directora del Gallery Hotel de Barcelona, Lourdes Grau, que per a aquest setembre assegura que les expectatives són iguals que per a la resta de mesos.

En la mateixa línia, la directora d'operacions de la cadena hotelera Yurbban, Norma Galofré, explica que aquest juliol han obtingut millors resultats que l'any passat, però perquè el preu per habitació és superior: "El client està disposat a pagar més perquè hi ha molta demanda, però hi ha les mateixes places hoteleres. Els resultats, pel que fa al preu mitjà, han estat millors que el juliol del 2023".