Turisme

El turisme entra al 2022 lluny dels nivells previs a la crisi

Catalunya va rebre 5,7 milions de visitants, que van gastar 5.503 milions d'euros, una quarta part de les xifres precrisi

MADRIDLes estampes del 2019 de platges plenes de gom a gom i carrers de capitals com Barcelona, Sevilla o València amb corrues de gent encara estan lluny de recuperar-se. El control de la pandèmia, sobretot amb l'aparició de les vacunes contra el covid-19, ha permès que al llarg del 2021 Espanya rebés més turistes internacionals en comparació amb els que van arribar l'any 2020. En concret, 31,1 milions de viatgers (un 64,4% més). Però aquesta xifra encara no arriba ni a la meitat del nivell d'arribades de turistes amb què va tancar l'any previ a la crisi. De fet, el nivell de visitants internacionals que viatgen a Espanya encara està un 62,7% per sota dels que van arribar el 2019 (83,5 milions de viatgers), segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE)

Cargando
No hay anuncios

Per comunitats autònomes, Catalunya ha estat la tercera comunitat, per darrere de les Illes Canàries i les Balears, que més turistes internacionals ha rebut. En concret, 5,7 milions, un 18,5% del total de turistes que van arribar al conjunt de l'Estat. És per això que també concentra la tercera despesa turística del conjunt del 2021 (5.503 milions d'euros, un 50% més que el 2020 però lluny dels 21.318 milions d'euros que els visitants van deixar l'any 2019).

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la despesa turística deixa 31.816 milions d'euros el 2021, un 76% més en comparació amb el pitjor any de la pandèmia, però un 62% encara per sota de la despesa del 2019 (91.912 milions d'euros). A diferència del lideratge francès pel que fa a l'arribada de turistes internacionals, són els visitants procedents d'Alemanya els que han deixat més diners a Espanya (6.014 milions d'euros), seguits dels anglesos (4.757 milions).

Cargando
No hay anuncios

I en què s'han gastat els diners? Els turistes que al llarg del 2021 van visitar Espanya van dedicar la major part de la despesa de les seves vacances a activitats esportives, culturals i recreatives. Aquesta partida va suposar el 21% del total de la despesa anual, seguida de la despesa en allotjament –en què destaquen els hotels– i manutenció. A més a més, de mitjana cadascun d'ells es va gastar 1.118 euros, un 7% més que el 2020.

Cargando
No hay anuncios

Des del govern espanyol confien que aquest 2022 serà l'any en què "es consolidarà la recuperació del sector", com ha expressat la ministra d'Indústria i Turisme, Reyes Maroto, en conèixer les dades, però el cert és que el sector segueix lluny, sobretot els mesos d'estiu, de tornar al dinamisme dels últims anys. A més, aquest retorn lent dels viatgers, és a dir, de la demanda, també impregna la mateixa ocupació de l'activitat turística, que, de bracet de l'hostaleria, té el 50% del total de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que queden a Espanya, segons les últimes dades del ministeri de la Seguretat Social, del mes de gener. De fet, el sector, i en concret la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges, ja ha anticipat que demanarà prorrogar els actuals ERTO, que caduquen aquest 28 de febrer, al llarg del 2022.

Amb tot, després de gairebé dos anys de pandèmia, el sector aposta per la via de la convivència amb el virus. Un símptoma d'aquest escenari és l'evolució del mes de desembre. Si bé la sisena onada del covid marcada per la variant òmicron va provocar una pujada dels contagis sense precedents, 2,9 milions de turistes internacionals van arribar a Espanya només al mes de desembre. "[El mes] s'ha comportat millor del previst", ha defensat Maroto. Pel que fa a les procedències, França lidera l'arribada de turistes, seguida d'Alemanya i el Regne Unit.

Cargando
No hay anuncios