Economia12/04/2020

Un any “perdut” per al turisme

El sector es resigna a un exercici en blanc i exigeix al govern espanyol ajudes molt més àmplies

Leandre Ibar Penaba
i Leandre Ibar Penaba

BarcelonaHotels buits, restaurants tancats i carrers sense visitants estrangers. El sector turístic català, un dels motors econòmics del país, està completament aturat. Les empreses del sector veuen amb gran preocupació com l’epidèmia del covid-19 ha congelat el moviment de turistes arreu del planeta, cosa que ha fet que es resignin a un any gairebé en blanc.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les xifres mostren una caiguda sense precedents. Sense anar mes lluny, al febrer Catalunya va rebre més d’1,6 milions de visitants, dels quals poc més d’un milió eren turistes: uns 119.000 van venir per negocis i la resta per altres motius, segons dades de l’Idescat, l’agència estadística de la Generalitat. Tot i que encara no s’han publicat les dades del març, hi ha unanimitat a l’hora de creure que seran de les pitjors de la història. En aquesta línia, la consultora immobiliària Cushman & Wakefield va xifrar en un 85% el total de reserves cancel·lades als hotels espanyols entre l’1 i el 23 de març. Segons un altre estudi d’EY i Bain Company, el sector de l’hostaleria espanyol perdrà uns 55.000 milions d’euros en vendes aquest any, xifra que equival al 40% del que va facturar el 2019. Això podria afectar fins a 680.000 llocs de treball a tot l’Estat.

Cargando
No hay anuncios

“El nivell de preocupació és gran”, assegura Isabel Galobardes, presidenta de la sectorial de turisme de la patronal Pimec. “Catalunya és la principal destinació del turisme internacional d’Espanya”, per la qual cosa es veurà directament afectada per les restriccions de vols i de moviments entre països que ja estan en curs i que es mantindran durant els pròxims mesos. Malgrat la preocupació, però, Galobardes creu que “el marc encara és una mica incert”, per la qual cosa no s’aventura a fer pronòstics, ni de l’impacte exacte del confinament ni de quant de temps pot durar.

Tot i això, la presidenta de Pimec Turisme assegura que el sector, que representa un 11% del PIB català i un 13% de l’ocupació, “treballa per al dia que es pugui tornar a obrir”, independentment de quan sigui aquesta data. “Hem de ser molt creatius”, diu, en la mesura que un cop tornin a funcionar establiments com ara hotels o restaurants hauran de tenir a punt “propostes de seguretat des del punt de vista de la salut”. “Res serà com abans”, opina.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat no saber fins quan duraran les mesures contra el covid-19, Galobardes creu que el 2020 serà “pràcticament un any perdut” per al sector turístic català. I en aquest sentit, mostra preocupació per la capacitat financera de les empreses, sobretot les més petites, d’aguantar un exercici quasi sense ingressos.

Tambors de rescat

Davant d’aquesta situació, Pimec ha demanat a l’Estat que augmenti les polítiques de suport a pimes i autònoms. Aquesta setmana, líders de la patronal s’han reunit telemàticament amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que dimecres va assegurar en una roda de premsa que el govern espanyol preveu que el turisme “sigui el sector que més temps es ressenteixi” de les mesures contra la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Galobardes recorda que en l’anterior crisi “es van rescatar bancs” i que “ara convé rescatar empreses”. “Es necessiten molts més diners sobre la taula”, afirma, una reclamació que també van fer arribar al govern espanyol. “Necessitem ajuda i ara la veiem insuficient”, diu.

A més, els empresaris del sector demanen que s’estudiï que un cop aixecat l’estat d’alarma la seva aturada es pugui continuar considerant causada per força major, ja que es mantindran la gran majoria de restriccions de moviments.

Cargando
No hay anuncios

A més, la presidenta de Pimec Turisme reclama a les administracions “tota la seguretat jurídica que sigui possible” per evitar que hi hagi múltiples interpretacions a les normes que es van publicant. Galobardes destaca especialment el cas dels crèdits amb garantia de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) que han d’oferir els bancs a les empreses perquè no pateixin tensions de tresoreria. “Hi ha molts problemes amb els bancs pels crèdits ICO”, assegura, fet que es veu agreujat en el cas de pimes i autònoms perquè “no tenen els assessoraments” legals que sí que poden obtenir les grans companyies.

La magnitud del sector turístic en dades

12% del PIB català

El sector turístic va representar aproximadament el 12% de l’economia catalana el 2018, segons dades del departament d’Economia de la Generalitat. Això vol dir que l’aportació de tot el sector al producte interior brut català va ser d’aproximadament uns 29.000 milions d’euros, més de 3.800 euros per habitant.

38,7 milions de turistes anuals

El 2018, un total de 38,7 milions de turistes van visitar Catalunya, segons dades de la Generalitat. Aquesta xifra inclou tant els turistes estrangers (el 49,4% del total), com el turisme espanyol (un 12,4%) i el turisme interior català (un 38,2%). Els turistes es van allotjar als més de 24.000 establiments que té Catalunya.

1.011 euros de despesa per turista

De mitjana, cada turista estranger que va visitar Catalunya es va gastar 1.011 euros durant la seva estada, cosa que representa una despesa per dia de 188 euros, segons dades de l’Idescat per al mes de febrer passat. Aquestes xifres eren similars a la mitjana espanyola, de 1.066 euros per persona i 156 euros per turista i dia.

12,9% de l'ocupació a Catalunya

Amb més de 430.000 persones afiliades a la Seguretat Social, la indústria turística va ocupar el 12,9% del total de catalans amb feina el 2019. Les xifres són més altes si es mira el total de contractes, que va ser de 727.000 el 2019 (el 21,7% del total català), ja que es tracta d’un sector amb una forta temporalitat.