La recuperació postcovid

El turisme continua molt per sota dels nivells prepandèmics

El juliol van passar per Catalunya 1,5 milions de viatgers, un 37% menys que fa dos anys

Barcelona“Tot i que notem augment de turistes, les xifres que anticipàvem eren dolentes i continuen sent-ho”. El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, fa dies que té coll avall que aquest estiu està perdut. I ara les dades del juliol comencen a confirmar les seves sospites: malgrat que s'ha duplicat el turisme respecte a l'any passat, els nivells encara són un 37% inferiors als d'abans de la pandèmia. 

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb la informació que recopila l'INE, aquest juliol han visitat Catalunya 1,5 milions de persones. Cal remuntar-se al 2005 per trobar un mes de juliol amb una xifra semblant: llavors van ser 1,48 milions. Dels que han arribat a Catalunya aquest juliol, la majoria són gent que viu a Espanya: només prop del 40% és turisme estranger. Si bé és cert que aquesta proporció és un pèl millor que la de l'any passat, en què aquest turisme suposava només un terç del total, encara queda lluny del 66% de pes que tenia el juliol d'abans de la pandèmia. 

Cargando
No hay anuncios

I el mateix passa amb les pernoctacions en establiments hotelers. El mes de juliol passat van dormir a Catalunya 4,1 milions de turistes –una xifra mai vista en un mes de juliol a la sèrie històrica de l'INE, que comença el 1999–, més del doble que l'any passat (+120%), però gairebé la meitat dels del juliol del 2019. De nou, la majoria és turisme domèstic, que supera en més de 300.000 persones el visitant estranger.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la radiografia estatal confirma que Catalunya es manté com una de les destinacions principals tant per al turisme interior com per al turisme estranger. El Principat és, igual que passava al juny, el segon lloc més visitat, i manté el 17% de quota turística que ja tenia el juliol del 2020. En concret, és la segona destinació més escollida tant pels viatgers residents a Espanya com pels que venen de fora, que trien sobretot la Costa Brava i Barcelona per fer-hi nit. 

De fet, Catalunya registra una de les millores més pronunciades tant en nombre de viatgers com en nombre de pernoctacions respecte a l'any passat, tot i que en aquest cas té al davant diversos increments més importants. El més evident és el de les Illes Balears, que aquest juliol absorbeix un 21% de les nits que s'han fet a Espanya, mentre que l'any passat es conformava amb una quota fins i tot un punt inferior a la de Catalunya (14,9%). No és estrany, doncs, que el nombre total de pernoctacions creixi a les Illes fins a quatre cops respecte als nivells de l'any passat. 

Cargando
No hay anuncios

Situació dels hotelers catalans

Pel que fa a la situació intrínseca dels hotelers, les dades de l'INE mostren que el grau d'ocupació del juliol a Catalunya era del 47,6%, una proporció que els situa no només per sota de la mitjana espanyola, sinó també per darrere de deu comunitats. De fet, la facturació mitjana per habitació ocupada creix només un 4% (la mitjana espanyola se situa en el 15%) i no hi ha cap zona turística catalana entre les vuit que registren el grau d'ocupació més elevat. Això sí, si s'observen les dades municipi a municipi, destaquen Palafrugell i Begur com el tercer i cinquè lloc respectivament amb més grau d'ocupació d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Barcelona és, després d'aquests dos municipis gironins, el lloc turístic català que acumula el màxim nombre de pernoctacions. En aquest cas, però, la informació actualitzada del Gremi d'Hotels mostra que aquestes xifres estan lluny de ser bones i que probablement no canviïn gaire a l'agost: segons aquesta associació, ara mateix encara estan tancats la meitat dels hotels i aparthotels de la capital catalana (uns 220) i els que estan oberts tenen com a mínim un terç de les habitacions tancades. L'únic bri d'esperança és que això suposa que l'ocupació hagi escalat fins al 60% a l'agost, després de mesos enquistada en el 40%.