El TSJC anul·la tot el procediment d'adjudicació de l'empresa ATLL

Creu que es van vulnerar els principis de publicitat, concurrència i igualtat

ATLL potabilitza l’aigua que consumeixen cinc milions de catalans de l’àrea metropolitana.
Ara
23/06/2015
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit anul·lar tot el procediment dut a terme per la Generalitat el 2012 per adjudicar la gestió de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), per considerar que va vulnerar "els principis de publicitat, concurrència i igualtat". Aquesta va ser la privatització més gran feta mai per la Generalitat, de gairebé 1.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En tres sentències notificades aquest dimarts, la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC es pronuncia per primera vegada sobre el fons d'aquest enrevessat conflicte per anul·lar el "conjunt del procediment de contractació", que va acabar guanyant un consorci liderat per Acciona davant Agbar.

Després de l'adjudicació, l'Organ Administratiu de Recursos de Contractuals (OARCC) va resoldre que s'havia d'apartar Acciona d'ATLL, fet que que va provocar una "guerra" de recursos davant dels tribunals entre Acciona i els seus socis, Agbar i la Generalitat.

El TSJC resol els recursos que van presentar la mateixa Generalitat, Acciona i els seus socis, i, tot i que els estima parcialment, anul·la l'adjudicació d'ATLL al consorci liderat per Acciona. Tot i això, el TSJC també anul·la la resolució de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals (OARCC), l'organisme independent que va resoldre que s'havia d'apartar Acciona d'ATLL.

El tribunal, en una de les sentències, considera que la Generalitat va modificar les clàusules del concurs en un aclariment sobre el calendari d'obres que va fer el director de serveis del departament de Territori i Sostenibilitat. Això, segons el tribunal, suposa una modificació del consurs "afectada per dos dels motius de nul·litat" que preveu la llei, com són la falta de competència i la falta d'un procediment exigible.

Alteració de les clàusules

Tot i això, indiquen les sentències, el concurs va seguir endavant "i la contradicció va generar una situació de confusió en els licitadors sobre l'abast exacte de les bases del concurs". Per al tribunal, "l'alteració il·legítima del plec de clàusules" ha de portar a "l'anul·lació de l'acte d'adjudicació atenent al fet que les parts no van poder formular les seves proposicions amb el coneixement de causa exigible d'acord amb els principis de transparència, publicitat i igualtat".

El tribunal indica en una de les sentències que no pot pronunciar-se sobre l'oferta que va fer Agbar, que competia amb Acciona per obtenir la gestió d'ATLL. Segons el tribunal, "no és objecte d'aquest recurs una nova adjudicació del contracte subsegüent a la resolució de l'OARC, ni l'admissibilitat de l'oferta de la demandada".

stats